BB ILI CC KREMA: Odlični proizvodi stvoreni kao alternativa puderu, nemaju jaku moć prekrivanja, ali se savršeno stapaju s kožom
Foto: Shutterstock

Otkrijte koja je bolja za vaš tip kože

BB ILI CC KREMA: Odlični proizvodi stvoreni kao alternativa puderu, nemaju jaku moć prekrivanja, ali se savršeno stapaju s kožom

Žena -

Ako se redovno šminkate, sigurno ste upoznati sa proizvodima poput BB i CC krema i verovatno ste se često pitali koja je za šta i po čemu se razlikuju od klasičnog pudera.

One su višenamenske i kombinuju mejkap i negu lica u jedinstvenoj formuli. U zavisnosti od sastojaka, BB i CC kreme se mogu koristiti kao prajmer, korektor, puder, hajlajter ili proizvod za negu kože. Odlične su za pojednostavljivanje jutarnje rutine jer pomažu da uštedite vreme, novac i prostor na polici sa kozmetikom. Međutim, one imaju svoje razlike, a najbolji izbor zavisi od nekoliko faktora, poput vašeg tipa kože i efekta koji želite da postignete. Zato vam otkrivamo koja je najbolja za vas.

BB krema

U nazivu ovog proizvoda znači "beauty balm" ili "blemish balm". Upija se u kožu i nema moć velikog prekrivanja, pa je s njom najlakše pokriti manje flekice ili akne.

puder, bb krema, kozmetika, žena se šminka, šminkanje
foto: Profimedia

Idealna je za one koji vole prirodan izgled, kao da nemaju šminku na licu. Sadrži sastojke poput vitamina i antioksidansa, koji štite kožu, hijaluronske kiseline, glicerina, pantenola i ceramida, koji je hidriraju, cinkovog oksida, koji služi kao mineralni zaštitni faktor od sunca, peptida i kolagena, koji kožu učvršćuju, i nijacinamida, koji joj daje svetao izgled. Najveća prednost BB kreme je u tome što hidrira suvu kožu.

CC krema

CC krema je slična BB kremi, ali ima jaču pokrivnu moć. CC označava "color control" ili "complexion corrector". Formulisana je specifično da ispravlja mrlje na koži i diskoloraciju, poput crvenila, bledog izgleda, tamnih podočnjaka, hiperpigmentacije i ožiljaka od akni. Ima skoro iste sastojke kao i BB krema, a sadrži i one za smirivanje kože, poput ekstrakta zelenog čaja. Većina CC krema ima i antiejdžing svojstva, kao i zaštitni faktor od sunca, i sadrži sastojke koji smanjuju vidljivost bora. Prozračnije su teksture od BB krema i često imaju mat finiš.

Koju izabrati

CC krema, zbog svoje mat teksture, bolje odgovara masnom tipu kože i postojanija je na koži.

puder, bb krema, kozmetika, žena se šminka, šminkanje
foto: Profimedia

Potražite onu koja ima formulu bez ulja. Takođe, za kožu sklonu aknama CC krema je bolji izbor sa sastojcima, poput ekstrakta čajevca i salicilne kiseline. Za suvu kožu je bolja BB krema jer ima više hidratantnih sastojaka, poput hijaluronske kiseline, glicerina i pantenola.

Drugačije od pudera

Puder možete pronaći u više formula i tekstura i u većini slučajeva ima veću pokrivnu moć od BB i CC krema, a može da ima sjajni ili mat finiš. Ako koristite puder, trebaju vam i dodatni proizvodi kao što su prajmer i hidratantna krema. Međutim, oni vam nisu potrebni ako koristite BB ili CC kreme, koje imaju sva ta svojstva.

Krema, Tečni Puder, Nanošenje

Dakle, ako niste zagovornik klasičnog pudera, BB ili CC krema mogla bi biti savršeno rešenje za vas jer nećete izgledati kao da na licu imate previše šminke i vaša podloga će izgledati sasvim prirodno.

Kurir.rs/Lena/N.B.

Bonus video:

00:13

Milena Radulović uz pesmu proslavila 27. rođendan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track