AKO JE JEDAN ČLAN PORODICE ZARAŽEN VIRUSOM: Nema oklevanja, PREBRIŠI SVE!
Foto: Shutterstock

kućni higijenski protokol

AKO JE JEDAN ČLAN PORODICE ZARAŽEN VIRUSOM: Nema oklevanja, PREBRIŠI SVE!

Žena -

Potrudite se da svaka pojedinačna prostorija bude bezbedna za ostale ukućane. Preporučljivo je da bolesnoj osobi odredite tačno mesto za peškire i lične stvari. Kupite kvalitetno dezinfekciono sredstvo poput asepsola ili alkohola i krenite u akciju.

Pranje ruku nakon svakog dolaska u kuću nije dovoljno da zaštitite sebe i ukućane od zaraze, naročito ako je neko od članova porodice oboleo od korone. Čitav dom u kom živite mora da bude besprekorno čist i oslobođen svih bakterija i virusa. Postoje načini da klice ubijete kako treba.

Deterdženti su bitni

Sredstva za čišćenje koja su blaga, poput onih za pranje suđa, u kombinaciji s vodom, nisu dovoljno efikasna protiv virusa, gljivica i bakterija. Možete da kupite kvalitetno dezinfekciono sredstvo poput asepsola ili alkohola, pustite ga da odstoji, a zatim dobro izribajte površine. Pročitajte uputstvo na nalepnici i držite se toga. Upotrebljenu krpu operite, a ako ste koristili papirni ubrus, odmah ga bacite. Ne koristite sunđere jer se iz njihovih rupica bakterije teže odstranjuju. Za male aparate poput daljinskog upravljača ili mobilnog telefona dovoljan je štapić za uši namočen u dezinfekciono sredstvo.

čišćenje
foto: Shutterstock

Zajedničko kupatilo

Ako nemate dve kupaonice, onda morate posebno da vodite računa o ovoj prostoriji koju koristi i bolesni član. Dezinfekciono sredstvo svakoga dana, nekad i dva puta dnevno, nanosite na: dasku WC šolje, sve ručke za peškire i ručku za tuš, kvake na vratima, kantu za smeće, prekidače za svetlo, a toaletni pribor obolelog najbolje je da stoji u zatvorenom neseseru koji može da se prebriše. Pod oko toaletne školjke takođe dobro izribajte. Preporučljivo je da bolesnoj osobi odredite tačno mesto za peškire, kako za kupanje, tako i za pranje ruku. Perite ih svaki dan u vrućoj vodi i sušite pored nekog grejnog tela. Olakšaćete sebi posao papirnim ubrusima za jednokratnu upotrebu. To radite sve dok bolesnik ne ozdravi.

čišćenje
foto: Shutterstock

Soba za spavanje Pošto bolesni član uglavnom leži, virusi i bakterije koje emituje najviše se zadržavaju na posteljini. Uz čaršave i jastučnice zarazne su i pidžame i spavaćice, a ako je u pitanju dete, i plišana igračka s kojom spava. Sve mora da se dezinfikuje. Budite oprezni i navucite gumene rukavice kad razvrstavate prljav veš, a možete da stavite i masku dok presvlačite i posteljinu i bolesnika. Razdvojte odeću zaraženog od odeće drugih članova porodice, perite je odvojeno, a korpu za veš brišite svakodnevno dezinfekcionim sredstvom. I ovde se čiste kvake na vratima, daljinski upravljači i sitnice s kojima je bolesnik u kontaktu.

čišćenje
foto: Shutterstock

Dnevni boravak

Ako je situacija takva da zaraženi sedi i u dnevnom boravku, najjednostavnije je da trosede, sofe i fotelje prekrijete prekrivačima koje možete stalno da skidate i perete. Sklonite ukrasne jastučiće, nisu neophodni. Rasklonite sobu kako biste je lakše prebrisali, a to obavezno činite s klub stolovima i svim manjim aparatima koje je bolesni član dodirivao. Ukoliko je dete zaraženo, operite ili dezinfikujte igračke kojima se igralo u ovoj prostoriji.

čišćenje
foto: Shutterstock

Kuhinjska zona

Nema nikakve potrebe da bolesnik boravi u prostoriji gde se priprema hrana. Nosite mu je na poslužavniku, sigurnije je za zdrave članove porodice. Kuhinja je mesto gde ima bezbroj površina koje se mogu napuniti virusima. Izolacija je najbolje rešenje. Brižljivo perite posuđe koje je zaraženi koristio, na visokim temperaturama. I u kuhinji brišite tvrde površine, kvake, naslone stolica, ručke fioka, ormarića i frižidera.

čišćenje
foto: Shutterstock

Auto je takođe soba Ukoliko se neko od zaraženih vozio automobilom, bez oklevanja dezinfikujte bukvalno - sve. I unutrašnje i spoljne kvake na vratima su važne, kao i volan, sve komande na upravljačkoj ploči, ključeve i privezak na njima. Dečju stolicu prebrišite, a navlaku operite.

čišćenje
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

00:11

TIK TOKERKA OTKRILA TRIK ZA ČIŠĆENJE TOSTERA! Mnogi nisu mogli ni da zamisle da je ovako JEDNOSTAVNO, evo u čemu je caka! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track