PROSLAVITE MEĐUNARODNI DAN PICE Ovo su 4 trika za najbolje domaće testo, ali OBAVEZNO ispoštujte poslednje jer sve zavisi od njega
Foto: Profimedia

njam njam

PROSLAVITE MEĐUNARODNI DAN PICE Ovo su 4 trika za najbolje domaće testo, ali OBAVEZNO ispoštujte poslednje jer sve zavisi od njega

Žena -

Međunarodni dan pice se slavi 9. februara, a ovo nekoliko činjenica o omiljenom jelu koje možda niste znali dosad.

Uobičajeno je mišljenje da pica potiče iz Italije, ali to nije tačno. Smišljena je još u antičkoj Grčkoj čim su Grci usavršili "tajnu" mešanja brašna s vodom. Na početku je to bio pljosnati hleb koji se pekao ispod užarenog kamena, a drevni "pica-majstori" premazivali su ga uljem pomešanim sa začinima.

Pica, plastika, granicnik
foto: Profinedia

Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je verovatno tek negde krajem 16. ili početkom 17. veka, kada je iz Amerike u Europu stigao paradajz, bez kog danas picu gotovo da ne možemo da zamislimo.

U 18. veku, ova "pogača premazana sosom od paradajza" stiže do Napulja, u Italiji, i vešti trgovci namirisali su potencijal: pica je, već tada pod tim imenom, počela da se peče i prodaje po trgovima.

Bila je deblja nego ova koju danas pravimo, i bila je odličan način da sirotinja zavara glad - debelo reš pečeno testo premazano tankim slojem sosa od paradajza. Ukusno i jeftino.

pica
foto: Profimedia

1889. godine kraljica Margerita Savojska je posetila Napulj i videla kako mnogi ljudi jedu nešto njoj nepoznato. Bila je radoznala, ali, s obzirom da obroci koji su dobri za seljake nisu dovoljno dobri i za jednu kraljicu, dvorski kuvar je odlučio da picu prilagodi kraljevskim nepcima.

Na testo je stavio paradajz, mocarellu i sveži bosiljak, navodno inspirisan bojama italijanske zastave (crvena, bela i zelena). To je, naravno verovatno samo romantizovana verzija, jer je puno verovatnije da je kraljevski kuvar na novo jelo koje je kraljica trebalo da proba stavio proverenu kombinaciju sastojaka.

Pica je, naravno, dobila ime Margerita. I, ostalo je istorija.

Ako ste među onima koji vole sami da ispeku picu sa sastojcima po vašoj želji, nastavite da čitate ovaj tekst jer slede odlični trikovi.

pica
foto: Profimedia

1. Testo

Ako sami pripremate testo za picu, jedan od najčešćih grešaka je što na ostavite testo po strani da "odstoji".

Takođe, nikako nemojte testo, kada odstoji, razvlačiti oklagijom. Uradite to rukama. Ako se testo "povlači" nakon što ga razvučete, to znači da je potrebno da ga ostavite još malo da odstoji na sobnoj temperaturi.

2. Sos od paradajza

Nemojte na testo da stavljate kupovni sos od paradajza. Mnogo je bolje ako ga napravite sami. Uzmite malo domaćeg soka od paradajza, posolite po želji, dodajte malo bosiljka ili origana i premažite testo. Veću količinu sosa mažite po obodima, a manju po sredini kako vam posle pečenja sredina pice ne bi ostala gnjecava.

paradajz, sos
foto: Profimedia

3. Nadev

Ne preterujte sa sastojcima na pici. Ako stavljate pršutu, na primer, pazite da ne dodajete i ostale slane sastojke zbog kojih pica može da bude preslana i nejestiva.

4. Temperatura pečenja

Nedovoljno vruća rerna je još jedna od greški pri pečenju pice. Za ostala jela morali biste da pazite da rernu ne zagrejete prejako, ali to nije slučaj sa picom. Rernu zagrejte na maksimalnu temperaturu i tek kada je zaista vruća, stavite picu i pecite je desetak minuta.

Pogledajte i kako pravi Italijani prave testo za napolitana picu.

(Kurir.rs/A.M./Blic Žena)

Bonus video:

02:58

JOVICA JE NAJSEKSEPILNIJI RADNIK GRADSKE ČISTOĆE! Izgledom ZALUDEO žene u Srbiji, a sad je otkrio svoj ljubavni status

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track