SUVO VOĆE PRAVI IZVOR ENERGIJE: Nek vas uvek čeka puna činija, a sa ORAŠASTIM plodovima čini pravi kombo vitamina i minerala!
Foto: Profimedia

Šta se čime leči

SUVO VOĆE PRAVI IZVOR ENERGIJE: Nek vas uvek čeka puna činija, a sa ORAŠASTIM plodovima čini pravi kombo vitamina i minerala!

Žena -

Naši stari kažu da činija sa suvim voćem uvek treba da bude na stolu jer su odlična zamena za grickalice i slatkiše. Sušenjem, u voću se sve hranljive materije, osim vitamina C, višestruko koncentrišu.

suvo voće
foto: Profimedia

Pogotovo je dobar izbor pri stresnim situacijama jer je bogato magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa, koji nam hrane nervni sistem, i gvožđem, koje nam daje vitalnost - ističu stručnjaci.

Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i vrlo zdravo, pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranjivih materija, posebno u trenucima kada nemate mnogo vremena. Osim toga, s obzirom na vaše zdravstveno stanje, izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svom telu.

suo voće
foto: Shutterstock

Umor - urmama

Osećaj iscrpljenosti podstiče želju za slatkišima. Urme su izvrsna alternativa slatkišima jer imaju nizak glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako, pa duže vremena zadržavaju nivo energije, bez obzira na njihov intenzivno sladak ukus. Urme jedite s proteinima (npr. sa šakom oraha) kako biste duže ostali siti.

Visok krvni pritisak - suvim kajsijama

Suve kajsije sadrže i do tri puta više kalijuma nego banane, a sadrže so tek u tragovima. Zato su suve kajsije odlične za održavanje normalnog krvnog pritiska jer kalijum ima i svojstvo diuretika. Kajsije se takođe preporučuju i osobama koje su prestale da puše jer beta karotin u njima ublažava dejstvo štetnih sastojaka cigareta.

suve kajsije
foto: Shutterstock

Upala bešike - suvim brusnicama

Ako ste skloni upalama bešike, redovno pojedite dozu suvih brusnica. Naime, čak 20 odsto žena ima problema s upalom bešike i infekcijama mokraćnih puteva.

Osteoporoza - suvim grožđem

Suvo grožđe je jedno od najbogatijih izvora bora, minerala koji dokazano smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi. U jogurt bogat kalcijumom stavite šaku suvog grožđa i dodajte malo oraha.

Zatvor - suvim šljivama

Šest suvih šljiva, što je otprilike 50 grama, raspoređenih u dve dnevne porcije bolje i lakše ublažavaju zatvor nego laksativi. Suve šljive su bogate biljnim vlaknima, visokim procentom šećera, a samo malim tragovima masti. Suve šljive imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.

Anemija - suvim smokvama

Četiri suve smokve na dan čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa, koji štiti od anemije. Najbolji efekat se postiže ako smokve jedete dok pijete sok od narandže. Naime, vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa. Pored gvožđa, suve smokve su prepune minerala: kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, kao i biljnih vlakana. Na dvorovima careva i kraljeva Rima, Egipta i Izraela naročit značaj pridavan je smokvama za obnavljanje vitalnosti celog organizma.

Suve šljive, Suvo Voće
foto: Profimedia

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

19:46

KOLIKO SMO DALEKO OD VRAĆANJA SMRTNE KAZNE? Oštra polemika u programu uživo: DOŽIVOTNA ROBIJA SAMO U 5 SLUČAJEVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track