OČI SU VAM CRVENE I NE DIŠETE KAKO TREBA? Evo šta je RAZLOG za to, a uz ovaj RECEPT možete pomoći svom organizmu
Foto: Shutterstock

rešite se nevolje

OČI SU VAM CRVENE I NE DIŠETE KAKO TREBA? Evo šta je RAZLOG za to, a uz ovaj RECEPT možete pomoći svom organizmu

Žena -

Naučnici nam danas alergiju predstavljaju u sasvim novom svetlu: krivce za učestalo brisanje nosa, crvenilo očiju, otežano disanje ili gutanje sline ne nalaze samo u hrani ili polenu, već i u - parazitima!

Pre nešto više od 100 godina reč alergija kao pojam nije ni postojala. Patentirao je bečki pedijatar Klemens von Pirket 1906. godine. Kasnije je, 1950. godine, utvrđeno da je svaka sedma osoba na planeti imala bar jednom alergijske reakcije. Danas ih beleži svaka druga, a u mnogim slučajevima krivci su upravo neobične zverke.

Lice, Paraziti
foto: Boredomtherapy

Paraziti koji se nalaze u crevima čoveka, zaključili su naučnici, ispuštaju toksičan otpad koji narušava normalan rad imunskog sistema i pokreče ciklus alergije.

Dobre bakterije, kojima se svi radujemo, treba prirodno da štite telo od parazita,virusa i onih “bezobraznih” bakterija. Zdrava mikroflora jača imuni sistem i podstiče normalan rad celog organizma. U suprotnom, paraziti nadražuju, ponekad i probijaju zid creva, a to može da bude veoma opasno: sastojci nesvarene hrane prelaze u krvotok i dolazi do intoksikacije celog tela! Paraziti, naime, narušavaju kiselo-bazni balans krvi što rezultira, između ostalog, i alergijskim reakcijama.

Zdrava mikroflora creva i želuca presudna je u borbi sa ovom napasti

creva, ilustracija
foto: Shutterstock

Ko ima manjak posebnih zaštitnih ćelija – eozinofila, neće moći lako da odgovori na ovu pošast!

Astma takođe često ima parazitsku prirodu. Oboljenje nastaje na osnovu dejstva posebnog parazita koji nastanjuje jetru. I ekcemi i psorijaza se javljaju zbog nedostatka silicijuma koga jedu paraziti, proliv takođe, a ozbiljna invazija glista uzrokuje zatvor. Bol u mišićima i zglobovima često je rezultat delovanja ovih groznih “zveri”.

Sve ovo upućuje da je krajnje je vreme da ispitate stolicu, a evo kako sami sebi možete da pomognete:

karanfilic
foto: profimedia

Antiparazitski preventivni program, posle obaveznog odlaska doktoru i eventualno propisane terapije, možete i sami da primenite. Nije nimalo težak, dovoljno je da ćešće koristite mirisni pelin, crne orahe i karanfilić.

Za početak, karanfilić možete da stavite u čašu kuvanog vina. Sredićete dve muve jednim udarcem: zagrejaćete se i očistiti creva! Naravno, ne zaboravite i da se ovaj aromatični začin odlično slaže i sa mesom.

Crni orah je najsnažniji antiparazitik. Prepun je i vitamin C i joda. Nažalost, sada mu vreme nije, najbolje je da se prikuplja od avgusta, a dobro je to što ga ima i u našim krajevima.

Biljka, čaj, Pelin
foto: Profimedia

Do tada možete da koristite pelin, ne dozvoljava parazitima da se nastane u vašim crevima. A pokušali su sigurno jer niste, recimo, dobro oprali zelenu salatu ili drugo povrće, održavali pravilno higijenu u kuhinji...

ČAJ OD PELINA

Prelite šoljicom provrele vode jednu čajnu kašiku pelina, poklopite, ostavite da odstoji 15 minuta i procedite. Čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najduže nedjelju dana.

Napravite pauzu sedam dana, pa počnite s novom turom ako još imate tegobe. Zapamtite, kod lečenja organa za varenje čaj ne zaslađujemo, a za ostala oboljenja najbolje rešenje za mirisnu i toplu šolju je med.

Lekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su žalfija, nana, stolisnik, kopriva i gospina trava. Možete slobodno da ih mešate, važno je da ne preterate s pelinom - višak oštećuje želudac. Uz to, ovaj čaj ne bi trebalo da ga koriste trudnice.

Biljka, čaj, Pelin
foto: Profimedia

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

00:04

Tanja Savić pokazala bujne grudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track