KO JE BIO VASA IZ VASINE TORTE: Domaćice širom SRBIJE spremaju ovu poslasticu, ali malo ko zna kako je ona NASTALA (RECEPT)
Foto: youtube/Bokina kuhinja

kratka istorija OMILJENog DESERTa

KO JE BIO VASA IZ VASINE TORTE: Domaćice širom SRBIJE spremaju ovu poslasticu, ali malo ko zna kako je ona NASTALA (RECEPT)

Žena -

Vasina torta je jedna od omiljenih deserta širom Srbije i često se može naći na trpezama. Međutim, malo ko zna kako je nastala ova torta, i ko se krije iza imena Vasa.

Prema pričama iz naroda, Vasina torta nastala je u Paraćinu početkom dvadesetog veka, a prvu ju je napravila jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi Čokrljanu, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.

Vasina torta
foto: Shutterstock

Navodno, Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gospodin Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, zbog čega je sakupio sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč. Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa, koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.

Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila pravu domaću tortu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.

Vasina torta
foto: youtube/Bokina kuhinja

Recept za Vasinu tortu:

Za koru će vam biti potrebno:

- 5 jaja - 5 kašika šećera - 1 kašika mekog brašna - 50 g mlevenih oraha - 50 grama izmrvljene čokolade za kuvanje

Za fil će vam biti potrebno:

- 4 žumanca - 4 kašike šećera - 100 ml mleka - 50 grama otopljene čokolade za kuvanje - 200 grama mlevenih oraha - 200 g putera - 1 pomorandža (iscediti sok i narendati koru)

Za šam će vam biti potrebno:

- 4 belanceta - 250 grama šećera - 150 ml vode

torta
foto: Printscreen&domaci recepti

Priprema kore:

Razdvojiti žumance i belance, pa ih umutiti u čvrst sneg. Uz stalno mućenje dodati šećer, i mutiti sve dok se ne rastopi. Sipati brašno, čokoladu, orahe i žumanca, pa varjačom lagano promešati. Sipati masu u kalup za okruglu koru i staviti je u prethodno zagrejanu rernu na 200*C, da se peče oko 25 minuta.

Priprema fila:

Orahe za fil potopiti u mleko sa šećerom i kratko prokuvati. Žumance i malo šećera penasto umutiti na pari i ohladiti. Umutiti potom puter, dodati poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže i dobro sjediniti sve sastojke.

Torta
foto: Profimedia

Priprema šama:

Prokuvati vodu sa šećerom dok ne postane gusto kao med. Ulupati belanca u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodati sirup od šećera.

Tortu po želji možete preliti istopljenom čokoladom, ili posuti mlevene orahe.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:37

NAPRAVITE ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM: Dovoljno vam je 6 sastojaka, a PREUKUSNA TORTA se NE PEČE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track