PILEĆA SUPA OLAKŠAVA GRIP I PREHLADU: U čemu god da je tajna, prehlađeni se BOLJE OSEĆAJU posle tanjira ovog jela na kašiku
Foto: Shutterstock

Potvrdila nauka

PILEĆA SUPA OLAKŠAVA GRIP I PREHLADU: U čemu god da je tajna, prehlađeni se BOLJE OSEĆAJU posle tanjira ovog jela na kašiku

Žena -

Pileća supa oduvek se smatrala lekom koji pomaže i olakšava tegobe prehlađenima i bolesnima od gripa. Još je slavni Majmonid, lekar iz 12. veka, napisao kako supu od kokoške koristi protiv hronične groznice i da ona uspešno olakšava iskašljavanje. Godine 1978. naučnici iz Amerike napravili su eksperiment koristeći vruću vodu, hladnu vodu i kokošiju supu kako bi proverili delovanje na pacijenta sa gripom. Rezultati su pokazali da je supa bila najdelotvornija.

supa
foto: Shutterstock

Ljutkasto čisti sinuse

Vruća voda je takođe olakšala tegobe onih koji su je pili, ali ne koliko onima koji su srkali supu. Naučnici su znali da je cistin, amino-kiselina koje ima mnogo u piletini, hemijski slična leku koji se pravi protiv bronhitisa i drugih disajnih infekcija. U istom kulinarsko-medicinskom ispitivanju, naučnici su zaključili da sastojci koji podstiču suzenje očiju i curenje nosa, dodatno olakšavaju simptome virusa. Tako supa s jakim, ljutim dodacima odlično pomaže. Beli luk, ljute papričice, ren, senf, đumbir i kari začini su koji će razbiti začepljenje nosa i otvoriti sinuse.

supa
foto: Shutterstock

Korisna, ali nije lek

Ispitivanje lekovitosti pileće supe napravio je dr Stefan Renar. On je istraživao uticaj raznih supa, od domaćih do onih veštačkih iz kesice. Zaključio je da supa sprečava bele krvne sudove, neutrofile, da pojačavaju upalu povezanu sa simptomima prehlade i gripa. Tako se smanjuje nadražaj disajnih puteva i proizvodnja sluzi, u čemu neutrofili imaju veliku ulogu. Ipak, velika prednost je data onoj domaćoj supi. I koji je zaključak na kraju? Ovo jelo čini da ćete se, barem privremeno, osećati bolje ali virusi će ipak morati da obave svoje.

supa
foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

02:36

DOKTOR TIODOROVIĆ U USIJANJU DANA: Ovo su simptomi novog soja korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track