GRAVČE NA TAVČE: Tradicionalno makedonsko jelo koje oduševljava SVE GENERACIJE! Potiče iz 15. veka, a pravi se OVAKO (RECEPT)
Foto: Shutterstock

RECEPT BEZ MESA

GRAVČE NA TAVČE: Tradicionalno makedonsko jelo koje oduševljava SVE GENERACIJE! Potiče iz 15. veka, a pravi se OVAKO (RECEPT)

Žena -

Nemoguće je govoriti o makedonskoj kuhinji, a da ne pomislimo na gravče na tavče, fenomenalno nacionalno jelo. Napravite i vi najbolji obrok bez mesa, prste ćete polizati!

Gravče na tavče je jelo od belog pasulja. Obično se peče na tiganju kojeg naše komšije nazivaju tava: pasulj se pomeša sa različitim povrćem, a ako baš ne možete bez mesa - dodajte kobasice, svinjska rebra...

Pasulj
foto: Sina

Tradicionalno, priprema uključuje tri važna koraka. Prvi korak je natapanje pasulja u malo vode preko noći, ali ako ste zaboravili i u frci ste s vremenom, prekrijte ga vodom bar tri sata. Drugi korak je kuvanje pasulja dva do tri sata na srednjoj temperari, u malo vode, zajedno sa drugim povrćem koje želite da koristite kao deo originalnog ili svog, prilagođenog recepta. Treći korak je da sipate skuvanu mešavinu udublji tiganj i krčkate je u rerni oko dva sata.

Luk, škola Kuvanja
foto: Shutterstock

Ovo makedonsko nacionalno jelo potiče iz 15. veka. Za vrlo kratko vreme je postalo popularno širom Balkana, prihvaćeno je kao savršeno jelo za posluživanje tokom posta. Danas je poželjno svakodnevno, služi se i na trpezama širom sveta.

Tanjug, Srpska Jela, Srpska Trpeza

Jelo se pripremalo isključivo od tetovskog pasulja, u pećima na drva (davale su mu posebnu aromu), ali je vremenom recept promenjen kako bi odgovarao potrebama i željama savremenih ljudi.

Ako biste koristili tradicionalnu metodu pripreme, trebalo bi vam ceo dan da pripremite gravče na tavče! Danas imate mogućnost i da koristite pasulj iz konzerve, što značajno skraćuje vreme spremanja, ali to vredne domaćice ne rade jer se ukus razlikuje od ukusa koji se dobije kada same skuvaju pasulj.

Kako se služi?

Tavče na gravče je najbolje da poslužite u posudama od gline. Uz fantastičan ukus, jelo će imati i lep, rustikalni izgled.

pasulj, prebranac
foto: Profimedia

RECEPT

Sastojci:

500 g pasulja

2 šargarepe

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

20g slatke zalinke paprike

20g brašna

3 lovorova lista

1 velika kašika suvog biljnog začina

1 mala kašika nane

1 šaka lista peršuna

1 velika kašika ulja

so, biber

(250 g kobasica / dimljene slanine)

pasulj, prebranac
foto: Shutterstock

Priprema:

1. Potopite pasulj u vodu preko noći, ujutro je prospite, nalijte novu, dodajte lovorov list i stavite da se kuva.

2. Kada pasulj bude napola kuvan, stavite šargarepu koju ste očistili i isekli na kolutove.

3. U poseban tiganj stavite iseckan crni luk da se prži. Kada dobije zlatnu boju, dodajte beli luk, seckan što sitnije. Potom sipajte mlevenu slatku začinsku papriku.

4. Ako želite mesni prilog u pasulju, u tiganj stavite kobasicu ili slaninu isečene na kockice. Sve zajedno dinstajte 10 minuta sa malo vode.

5. Kada dinstanje bude gotovo, pomešajte luk (i priog) sa kuvanim pasuljem, dodajte nanu i svež peršun, pa promešajte.

6. Prespite sve u glinenu posudu ili vatrostalnu činiju i stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Gravče na tavče treba da se zapeće oko 15 minuta.

(Kurir.rs/Diethood/B.M.)

Bonus video:

02:03

NAPRAVITE RESTORANSKI BIFTEK KOD KUĆE: Najpoznatiji srpski kuvar podelio recept, ništa ukusnije nećete probati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track