KOLIKO BRAŠNO MOŽE DA TRAJE I KAKO DA ZNATE DA SE POKVARILO: Ovako ćete ga najbolje čuvati i produžiti mu rok trajanja
Foto: Profimedia

KORISNI SAVETI

KOLIKO BRAŠNO MOŽE DA TRAJE I KAKO DA ZNATE DA SE POKVARILO: Ovako ćete ga najbolje čuvati i produžiti mu rok trajanja

Žena -

Izazovna i neizvesna vremena većinu ljudi su naterala da se obezbede pojedinim namirnicama, a naročito brašnom. Stoga, nije loše znati koliko brašno može trajati, te kako izgleda kada se ono pokvari.

Iako je brašno termički obrađena namirnica, te samo po sebi sadrži mali udeo vlage, s njim je takođe potrebno pravilno rukovati.

Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci nakon ispisanog datuma, dok je celovito najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon istog.

Testo, Hleb, Pogača, Brašno
foto: Profimedia

Kako biste produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dve ili tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najduže traje obično belo, dok ono sa celovitim zrnom - uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris - uglavnom užegao, to je verovatno znak da od njega morate da se oprostite, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vredi i suprotno, ako je rok istekao, a brašno i dalje nema nikakvog mirisa - možete nastaviti da ga koristite neko kratko vreme.

Hleb, Brašno
foto: Profimedia

Znak da se brašno pokvarilo može biti i kada ono promeni boju ili se pojave plesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature. Međutim, čak i ako brašno čuvate na tamnom mestu u ostavi, niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plesni je da ga ne držite u papirnim kesama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Potrebno je da to bude suvo i tamno mesto.

Toplota i sunčeva svetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od peći ili drugih izvora toplote i svetlosti.

(Kurir.rs/ Klix.ba)

Bonus video:

06:46

U OVOJ VODENICI GLAVNA MONETA JE POVERENJE: Dragan ostavlja brašno bez nadzora, mušterije same daju novac I ZANIMLJIVE PORUKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track