OKREPITE SE NA NAJBOLJI NAČIN: Uz duhovni, uzdržavanje od nekih jela i pića je i telesni podvig, evo kako ćete POBOLJŠATI ZDRAVLJE
Foto: Shutterstock

počinje Vaskršnji post

OKREPITE SE NA NAJBOLJI NAČIN: Uz duhovni, uzdržavanje od nekih jela i pića je i telesni podvig, evo kako ćete POBOLJŠATI ZDRAVLJE

Žena -

Vaskršnji ili, kako ga mnogi zovu, veliki post koji počinje 7. marta idealna je prilika da ojačate organizam i poboljšate svoje zdravlje.

Odlika ishrane našeg stanovništva je povećani unos namirnica životinskog porekla bogatih zasićenim mastima, sa visokim sadržajem pogubnih trans oblika nezasićenih masnih kiselina čijem nastanku je tokom njihove prerade kumovao čovek.

S pravom se može nazvati nezdravom, jer je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak mnogih oboljenja, posebno kardiovaskularnih i karcinoma različitih lokalizacija.

Gojaznost, Debljina, Gojenje, Nezdava Hrana
foto: Thinkstock

U prevenciju ovih bolesti, koje često mogu i fatalno da završe, spada i post. Brojna istraživanja sugerišu da poštovanje njegovih principa pomaže i borbi sa gojaznošću koja je posledica svakodnevnog neuravnoteženog unosa i potrošnje energije.

NA PIJACI ĆETE SVE NAĆI

Ljubitelji mrsa i gurmanluka ne bi trebalo da se boje posne hrane jer jela od povrća i te kako mogu da budu slasna i zasitna, na tanjiru primamljiva isto kao i ona od mesa i namirnica životinskog porekla. Uzdržavanje od ovih namirnica je važno, ne samo iz duhovnih razloga: zdravlje je svima neophodno, a sa postom ćete pročistiti organizam od nagomilanih štetnih materija.

48 dana traje Veliki post

voće, povrće, pijaca, 0118596867
foto: Profimedia

Konzumiranje svežih sezonskih namirnica, koje su gajene kod nas i minimalno prerađene, uravnotežuje nivo šećera u krvi, poboljšava pamćenje, odlaže prve simptome Alchajmerove bolesti... A kako se toksini gnezde u našim vitalnim organima, debelom crevu, jetri i plućima, ovaj vid zdrave ishrane će regulisati i probavu, po život važno kvaliteno disanje i cirkulaciju, za šta nam je i korona dala potvrdu. Post može da dovede i hormonski sitem u ravnotežu, neophodan je kod nekih oboljenja štitne žlezde.

Dakle, zdravstveni benefiti posne ishrane nikako nisu samo priče verskog dela zajednice!

VAŽAN TERAPIJSKI POSTUPAK

Klasična medicina odavno ne negira post kao sredstvo lečenja. Lekari ga i kod nas često preporučuju kao terapijski postupak. Obavezno će vam savetovati suzdržavanje od hrane pre hirurškog zahvata koji podrazumeva da treba da primite totalnu anesteziju - ako jedete (moguće je povraćanje i udisanje ispovraćanog sadržaja, što može da uzrokuje po život opasnu aspiracijsku pneumoniju !), ali i post ako imate visok nivo holesterola u krvi.

Dijeta
foto: Profimedia

Nekad je potreban i tzv. dijagnostički post, savetuje se osam do 72 h uoči neke neophodne analize u laboratorijskim uslovima kako bi se tačno utvrdio uzrok tegobama na koje ste se požalili lekaru.

Kad podvučete crtu, jasno je da je post dobrodošao i da u propisanim granicama nikoga ne dovodi u opasnost. Naprotiv, može samo da pomogne! A ako zahtevate još neku potvrdu nauke dok razmišljate da li ćete sutra da krenete u dugi Vaskršnji post, tu je i najnovija studija koja potvrđuje da odrasla osoba sa prosečnom težinom od 70 kg ima zalihe od čak 15 kg masti koje su više nego dovoljne za sedam nedelja, ili 48 dana, koliko post traje.

Nema druge, rezervišite sebi vreme za oporavak organizma!

KO NE BI TREBALO DA POSTI

vrtići, deca
foto: Shutterstock

Deci je za razvoj neophodna raznolika ishrana bez većih odstupanja, a potrebna im je i energija koja se dobija od masti, pa nije preporučljivo da jedu isključivo posnu hranu. To se odnosi i na trudnice i dojilje – dok beba raste u stomaku, može da iscrpi majku, a mleko kojim se po rođenju hrani mora da bude bogato svim neophodnim nutritijentima.

Na listi onih kojima se ne preporučuje dugi post nalaze se i pojedini hronični bolesnici, posebno ako su stariji i ako je neophodno da poštuju prepisanu medicinsku ishranu koja podrazumeva i namirnice životinjskog porekla. Ne bi trebalo da poste osobe kojima je dijagnostikovan kancer zbog dodatnog gubitka težine i slabljenja imunskog sistema.

Nije neophodno da poste ni osobe koje su pod velikim stresom, ili su depresivne.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:34

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track