ŠTA TREBA ZNATI O RETINOLU I KAKO SE NEGUJE KOŽA POMOĆU NJEGA: Evo šta savetuje Jelica Nikolić, farmaceut i kozmetolog
Foto: Profimedia

ovako se uvodi

ŠTA TREBA ZNATI O RETINOLU I KAKO SE NEGUJE KOŽA POMOĆU NJEGA: Evo šta savetuje Jelica Nikolić, farmaceut i kozmetolog

Žena -

Koliko god se pričalo o retinolu, ispostavilo se da i dalje ne znamo tačno kako bismo ga uveli u negu. Za najbolji efekat raspored jeste bitan, baš kao i to da kožna barijera nije narušena.

Kao i sve aktivne supstance, koliko god je efikasan, a rezultati brzo vidljivi, i retinol je bitno polako i pažljivo uvesti u negu da biste izvukli sve koristi, a izbegli neželjena dejstva.

Online Kupovina, Hangar, Zoja zec, prirodna kozmetika, serum, micelarno ulje, maska, piling, nega, koža, strije, celulit
foto: Profimedia

- Pričama o retinolu nikad kraja, a ja se stalno trudim da na najbolji način približim ovaj efikasni aktivni sastojak, ali i ukažem na bitne momente u nezi kada se odlučite za njega ili neki drugi oblik vitamina A - naglašava Jelica Nikolić, magistar farmacije i specijalista kozmetologije piše Žena.rs.

Postepeno se povećava upotreba

Kad je reč o uvođenju retinola i frekvenci primene, naša sagovornica predlaže šemu koja se najčešće preporučuje.

- Prve nedelje se nanosi jednom do dva puta nedeljno, druge i treće tri puta, a četvrte i pete četiri.

Ipak, pošto je svaka koža drugačija, različito reaguje na nove supstance, pa i ovo pravilo treba uzeti kao preporuku, a ne kao obavezan način primene.

Jelica Nikolić, farmaceut i kozmetolog, Jelica Nikolić, farmaceut i kozmetolog
foto: Printscreen/Instagram

- Kod svih aktivnih supstanci sa velikom efikasnošću najbitnije je da, kad počnete da ih koristite, ozbiljno obratite pažnju na to kako koža reaguje. Ovo posebno važi prilikom uvođenja retinola, a znaci na koje treba da obratite pažnju su crvenilo, iritacije i preosetljivost.

U tom slučaju, savetuje Jelica, smanjite upotrebu retinola ili ga koristite tako što ćete ga mešati sa hidratantnom kremom, ali nikako ne zajedno na dlanu, već prvo nanesite hidratantnu kremu, pa onda preparat sa retinolom. Ako niste sigurni kako, najbolje je da se posavetujete sa dermatologom ili kozmetičarem.

Kožna barijera mora biti jaka

- O važnosti kožne barijere i njene zaštite piše se pomalo. U ovom slučaju jako je bitna i ne preporučuje se korišćenje retinola u bilo kom obliku ukoliko je kožna barijera narušena. Prvo popravite opšte stanje kože, pa tek onda razmišljajte o retinolu - poručuje Jelica Nikolić.

Ako retinol uvedete prema ovom rasporedu, imaćete minimum neželjenih efekata

1. nedelja 1–2 x

2. i 3. nedelja 3 x

4. i 5. nedelja 4 x

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

01:39

Grupa neobičnih „volontera“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track