MEKO KAO DUŠA: I vi volite ovakvo MESO, zato OVO MORATE da uradite kad ga kupujete kako bi vam se ručak TOPIO u ustima
Foto: Shutterstock

5 važnih saveta

MEKO KAO DUŠA: I vi volite ovakvo MESO, zato OVO MORATE da uradite kad ga kupujete kako bi vam se ručak TOPIO u ustima

Žena -

Meso je važan izvor biološki vrednih belančevina, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12, nešto manje vitamina A i E. Sadrži i dosta fosfora koji u kombinaciji sa povrćem omogućava bolju apsorpciju gvožđa i drugih minerala i oligoelemenata.

Sastoji se od mišićnog, vezivnog i masnog tkiva, a najvrednije je mišićno tkivo kod mladih životinja: svetlije je, finije, sočnije i lakše se vari.

meso, mesara
foto: Reuters/Ilustracija

I vi volite ovakvo meso, ali da li uvek uspete i da ga nabavite?

Evo na šta sve treba da pripazite kad kupujete ovu dragocenu namirnicu, mnogima glavni deo obroka Da vam mesar ne bi podvalio staro, tvrdo i žilavo meso, ali i da budete sigurni da ćete kupiti upravo onaj komad koji odgovara vašoj ideji za pripremu ručka ili večere, evo šta morate da uradite i na šta treba da obratite pažnju:

1. Svinjsko meso treba da bude svetloružičaste boje - to je znak da je sveže, čvrsto, fino protkane strukture i lako za spremanje. Crvena boja ukazuje da je meso staro, a nikako ga ne kupujte ako je lepljivo ili sivkasto. Isto važi i za piletinu i ćuretinu.

2. Ne kupujte nikad gotovo samleveno meso jer je pitanje koliko zapravo sadrži čistog mesa. I pored redovnih kontrola, u njega uvek može da se doda nešto čemu tu nije mesto. Zato uvek tražite od mesara da ga samelje pred vašim očima. Možda je malo skuplja varijanta, ali je bezbednija.

Mleveno Meso
foto: Rojters

3. Najbolji delovi govedine su sa zadnje strane leđa i rebara predviđeni su za brzo kuvanje i pečenje na visokoj temperaturi, dok se ostali delovi duže spremaju, na nižoj temperaturi.

4. Jagnjeće meso je kvalitetno ako je ružičaste boje, čvrsto i elastično. Pritisnete ga slobodno prstom, ako se odmah vrati u početni položaj – sveže je!

5. Proverićete da li vas je mesar slagao da meso prethodno nije bilo zamrznuto tako što ćete ga pomirisati: ako slabo ili uopšte ne miriše, ne kupujte ga, sigurno je bilo zamrznuto.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

11:32

RECEPT ZA BRZO SPREMANJE NJOKA U PARADAJZ SOSU! Jedan trik će vam olakšati posao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track