BLAGODET ZA ŽENE: Ako jedete 10 SUVIH ŠLJIVA dnevno nećete samo sačuvati creva, već i OVO! Deluju zaista NEVEROVATNO
Foto: Shutterstock

moćna voćka

BLAGODET ZA ŽENE: Ako jedete 10 SUVIH ŠLJIVA dnevno nećete samo sačuvati creva, već i OVO! Deluju zaista NEVEROVATNO

Žena -

Suve šljive se često pominju kao dokazani prirodni lek u borbi sa tvrdom stolicom, a sada je otkriveno i da mogu da pomognu u sprečavanju ili odlaganju gubitka koštane mase kod žena u najboljim godinama.

Istraživači Univerziteta u Pensilvaniji otkrili su da suve šljive smanjuju upale u organizmu i oksidativni stres, uzročnike topljenja kostiju, posebno kod žena u menopauzi.

Suve šljive
foto: Pr Stvar Ukusa

„Kod žena u postmenopauzi, niži nivoi estrogena izaziva porast oksidativnog stresa i upale i povećava rizik od slabljenja kostiju, što može da dovede do preloma“, kaže Koni Rodžers, profesor nutricionističkih nauka i fiziologije, jedna od autorki studije.

Osteoporoza, stanje u kojem kosti postaju krhke i slabe, prilično je uobičajeno kod žena starijih od 50 godina. Procene pokazuju da oko 200.000.000 žena na planeti živi sa ovim velikim problemom koji izaziva skoro 9.000.000 preloma kostiju na godišnjem nivou.

Iako je tačno da danas postoji veliki broj lekova za osteoporozu, činjenica je i da sve više žena traži načine da se leče ili izbegnu ovo stanje prvenstveno kroz ishranu. Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim jedinjenjima kao što su fenolna kiselina, flavonoidi i karotenoidi potencijalno mogu da pomognu u zaštiti od osteoporoze, a suve šljive su pune ovih vitalih hranljivih materija.

Kičma, Osteoporoza
foto: Shutterstock

Telo odrasle osobe radi na održavanju zdravlja kostiju kroz neprekidan niz procesa koji grade nove koštane ćelije dok uklanjaju stare. Međutim, oko 40. godine, razgradnja starih koštanih ćelija počinje da nadmašuje proizvodnju novih. Ova neravnoteža može da bude rezultat različitih faktora, ali je sigurno da su među njima upale i oksidativni stres (neravnoteža između nivoa slobodnih radikala i antioksidanata u ćelijama).

Dobra vest je da su suve šljive apsolutno pune minerala, vlakana, vitamina K i fenolnih jedinjenja i da sve te nutritivne prednosti mogu da pomognu u borbi protiv štetnih efekata upale i oksidativnog stresa. Studija je pokazala da konzumiranje suvih šljiva dovodi do više nego atraktivnog ishoda: jačih kostiju!

suve šljive
foto: Profimedia

Klinička ispitivanja su otkrila da će žene ako jedu 10 suvih šljiva (100 g) svakog dana tokom cele godine poboljšati mineralnu gustinu kostiju u podlakticama i donjem delu kičme, a konzumiranje od 50 do 100 g suvih šljiva dnevno tokom šest meseci sprečiće potpuni gubitak gustine kostiju.

Kurir.rs/Advances in Nutrition/B.M.

Bonus video:

02:15

DIJETOLOG O HRANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track