VALJATE SE PO KREVETU, NE MOŽETE NIKAKO DA ZASPITE? Evo kako KESA GRAŠKA može da pomogne da ipak ODSANJATE sladak san
Foto: Shutterstock

Uvek upali

VALJATE SE PO KREVETU, NE MOŽETE NIKAKO DA ZASPITE? Evo kako KESA GRAŠKA može da pomogne da ipak ODSANJATE sladak san

Žena -

Nema ko nije pregurao noći u kojima san nije dolaz na oči, šta god radili. Menjanje poza, valjanje po krevetu i guranje jastuka samo nas je dodatno razbuđivalo i ujutro smo ustajali umorni, s osećajem potpunog poraza.

Verovatno ste i vi probali sve i svašta, često uzalud, kako se grozna situacija ne bi ponavljala, ali sigurno vam nije palo na pamet da može da vam pomogne - grašak!

Grašak

Uzmite kesu smrznutog graška i položite je na svoje telo tako da blago pritisne vagusni nerv, zadužen za to da naš organizam što uspešnije odgovori na stres.

Ako ne znate gde se nalazi, evo putokaza: počinje u moždanom stablu, odmah iza ušiju, putuje s obe strane vrata, preko grudi, kroz stomak. On umrežava naš mozak sa srcem, plućima, digestivnim traktom i bubrezima, a kako sadrži hiljade vlakana od kojih su čak 80 odsto čulna vlakna, sposoban je da pravovremeno i valjano izveštava vaš mozak o svemu šta se dešava u vašem organizmu.

Grasak
foto: Privatna Arhiva

Jedan od najdužih nerava u vašem telu zadužen je i za veliki deo parasimpatičkog nervnog sistema – tzv. AKA nervni sistem koji kontroliše nivo stresa. Dokazano je da će posledice stresa biti manje ako se on rashladi, a to pretpostavlja i da se nećete više mučiti u krevetu, već ćete lakše zaspati.

Rashlađivanje vagusnog nerva moguće je, naravno i tuširanjem hladnijom vodom, ali, priznaćete, to baš nije zabavna aktivnost usred noći.

Daleko bolje rešenje je da uzmete kesu smrznutog graška: umotajte je u peškir, stavite uz sebe i potrudite se da tu odstoji petnaestak minuta (nekome je dovoljno samo dva – tri minuta).

Panika, Buđenje
foto: Profimedia

Ujutro ćete svima pričati kako ste spavali kao top i sanjali lepe snove!

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track