NIJE SVEJEDNO U KOM POLOŽAJU ĆETE SPAVATI: Evo koji može da izazove STRES, a koji je NAJBOLJI! Spavaćete KAO BEBA!
Foto: Profimedia

OTKRIJTE

NIJE SVEJEDNO U KOM POLOŽAJU ĆETE SPAVATI: Evo koji može da izazove STRES, a koji je NAJBOLJI! Spavaćete KAO BEBA!

Žena -

Ako se često okrećete usred spavanja i san vam je isprekidan, moguće je da vam ne odgovara položaj tela u kojem spavate.

Opšte su poznata četiri najuobičajenija položaja u kojem većina ljudi spava, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Ipak, stručnjaci su sada ustanovili da postoji položaj koji je najzdraviji tokom spavanja.

Fetus poza

spavanje, krevet
foto: Profimedia

Ovo je položaj u kojem spavaju većinom žene, a po mišljenu stručnjaka, on je i najgori. Telo u ovom položaju je zapravo celu noć u grču i stresu. Ako odlazimo na spavanje u ovom položaju signalizujemo našem nervnom sistemu da smo u nekakvom begu, borbi i da nismo sigurni. Stručnjaci savetuju neki otvoreni položaj u kojem ćete otvoriti plućno područje i dublje disati.

Spavanje na strani

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Bilo da se radi o levom ili desnom boku ovakav položaj tela opisan je kao jedan od boljih, a posebno se preporučuje upotreba jastuka za glavu i još jedan dodatni jastuk kao potpora sa strane. Gledajući iz strukturne, neurološke ili mišićne perspektive, ovaj položaj je vrlo dobar. Isto tako i za vaše disajne puteve, ali i za probavu. Pogotovo ako ležete na levu stranu.

Spavanje na stomaku

spavanje, buđenje, nesanica
foto: Profimedia

Spavanje na stomaku je najgore. Spavajući u tom položaju, stavljate pritisak na svoje mišiće glave, vrata i vilice, naprežete zglobove a takođe šteti i donjem delu leđa i karlici. U žargonu nazvan 'slobodan pad', ovaj položaj spavanja takođe kobno deluje i na disajni sistem. Vrlo verovatno ćete se ujutro probuditi ukočeni, a to može samo povećati mogućnost bolova u mišićima i zglobovima, zato pokušajte šo više da izbegavate ovu pozu spavanja.

Spavanje na leđima

spavanje, san
foto: Profimedia

Mnogi stručnjaci slažu se kako je položaj spavanja na leđima najzdraviji za ljudsko telo. Iako retko kome ova poza odgovara, srećni su oni koji su naviknuli da spavaju u ovom položaju. Preporučuje se da vrat, glava i gornji deo grudi budu blago podignuti prilikom ove pozicije. U ovom položaju pruža se najbolji odmor ramenima i leđima koja su tokom dana najviše napeta, a isto tako pomaže u pravilnom protoku kiselina, jer se u ovom slučaju one ne vraćaju nazad u jednjak.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:51

LJUDE BOLI GLAVA, POVRAĆAJU, TEŠKO DIŠU: Zagađenje vazduha u Beogradu OPASNO PO ZDRAVLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track