JEFTINO, BRZO I LAKO: Gurabije su starinska poslastica koja se topi u ustima, a jednostavno se pripremaju! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

njam njam

JEFTINO, BRZO I LAKO: Gurabije su starinska poslastica koja se topi u ustima, a jednostavno se pripremaju! (RECEPT)

Žena -

Čini se da su domaćice ranije, kada je izbor namirnica bio mnogo manji, bile daleko kreativnije u kreiranju recepata, a posebno poslastica koje će izneti pred svoje goste.

Od osnovnih namirnica kreirani su kolači na čiji pomen i dan danas mnogima ide voda na usta. Jedan od takvih su i gurabije, slasni kolač koji je savršen uz šoljicu kafe ili čaja.

celulit, čaj, kilogrami, napitak, butine, koža
foto: Shutterstock

Sastojci:

3 šoljice ulja

3 šoljice kiselog mleka ili milerama

2 jajeta

1 vanilin šećer

2 praška za pecivo

4 šoljice šećera

brašno po potrebi

jaje
foto: Profimedia

Priprema:

1. Sjediniti jaja, šećer, vanilin šećer, mleko, ulje i izmiksati da se dobije fina smesa. Nakon toga dodati brašno i prašak za pecivo.

2. Dodajte onoliko brašna koliko treba da bi smesa postala glatka, ni puno gusta, ni bistra.

3. Oblikujte kuglice i stavljajte u pouljen pleh. Na svaku gurabiju možete staviti po jednu kocku šećera, jer to su one prave, starinske gurabije.

4. Pecite na temperaturi od 200 stepeni dok blago ne porumene, nekih 40 minuta.

(Kurir.rs)

03:54

Kolač s jabukama - Zaboravljena jela Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track