ZA KOJI DAN IH ISKLJUČUJEMO: Morate RADIJATORE da dovedete u red, 5 KORAKA će učiniti da BLISTAJU i pomognu vašem ZDRAVLJU
Foto: Profimedia

efikasno

ZA KOJI DAN IH ISKLJUČUJEMO: Morate RADIJATORE da dovedete u red, 5 KORAKA će učiniti da BLISTAJU i pomognu vašem ZDRAVLJU

Žena -

Iako bi radijatori trebalo da budu deo vašeg nedeljnog režima čišćenja kako biste sprečili nastajanje taloga prašine i prljavštine, mnogi se ne sete da obave ovaj važan posao.

To svakako treba da uradite ovih dana. Uskoro će nas zagrejati sunce, ali nemojte da ih zaboravite: pored toga što ćete se rešiti brojnih alergena, čisti radijatori će efikasnije funkcionisati i kada ponovo za to dođe vreme, u jesen.

čišćenje, Sređivanje
foto: Profimedia

Pošto je sezona prolećnog čišćenja počela, savršeno je vreme da uklonite prašinu koja se nataložila unutar i oko vaših radijatora.

Količina prašine i prljavštine koja se skuplja na našim radijatorima, a koju unosimo u kuću na svojoj odeći, ali i kuvanje i pušenje često ostaju neprimećeni. Zato morate da odvojite malo vremena da izbacite prašinu sa rebara unutar radijatora i dobro ih obrišite spolja kako bi izgledali sjajno i novo.

Smederevo, prašina
foto: Printscreen RTS

Usput će vam ova rabota sačuvati i zdravlje, nećete udisati sve i svašta i opterečivati grlo i pluća sa baketerijama i gljivicama, čije prirustvo može da izazove brojne infekcije i opasna hronična oboljenja.

Korak 1: Proverite da li je isključeno grejanje

Ako sami regulišete grejanje, isključite ih i ostavite radijatore da se sasvim ohlade. Osim što je bezbednije, ovo će sprečiti da skupljaju više prašine dok se čiste.

radijator, grejanje
foto: Shutterstock

Korak 2: Usisajte unutrašnjost

Uzmite zatim svoj usisivač da biste uklonili što više prašine u radijatoru i oko njega. Ulazak širih cevi u rebra radijatora može biti otežano, pa će vam dobro doći manje vakumske cevi. Lakše ćete s njima usisati prašinu i ispod radijatora i iz mesta gde se oni susreću sa zidom.

Korak 3: Koristite krpu

Kada uklonite svu prašinu, stavite krpu ispod radijatora i četkom za čišćenje izbacite preostalu prljavštinu zarobljenu unutra. Možete da koristite specijalnu četku za čišćenje radijatora, ili napraviti sopstvenu tako što ćete omotati krpu od mikrovlakana oko komada drveta. Jednostavno je ubacite u radijator, protrljajte – pokupiće svu skrivenu prašinu!

radijator, čišćenje, grejanje
foto: Profimedia

Može da pomogne i fen za kosu. Uključite ga na hladnu poziciju, prašinu će efikasno izduvati na krpu.

Korak 4: Isperite sapunicu vodom

Napunite kantu ili prigodnu posudu toplom vodom u koju ćete sipati sapun. Koristite obavezno mekani sunđer da obrišete spoljašnjost, previše abrazivno sredstvo može da izgrebe površinu vaših radijatora! Potom mokrom, ali dobro isceđenom krpom sve obrišite.

Za mrlje koje se teže uklanjaju, napravite rastvor u spreju od istih sastojaka da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite krpom. Imaćete sjajan radijator za kratko vreme!

čišćenje, ribanje
foto: Profimedia

Ne zaboravite da ga osušite nakon toga, pazeći da ne promaknete uglove ili konektore.

Korak 5: Ne zaboravite na lajsne

Nakon što ste očistili radijator, ne zaboravite na lajsne koje ih pričvršćuju za zidove. Zasijaće kad ih detaljno očistite sunđerom natopljenim vodom i sapunom pazeći da ne oštetite boju i da sunđer ne zalepi prljavštinu na zid.

Kurir.rs/BestHeating/B.M.

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track