DA LI JE OPASNO ZADRŽAVATI KIJANJE? Ono što se dešava s organizmom kad ga prekinete nateraće vas da RAZMISLITE još jednom
Foto: Profimedia

nazdravlje

DA LI JE OPASNO ZADRŽAVATI KIJANJE? Ono što se dešava s organizmom kad ga prekinete nateraće vas da RAZMISLITE još jednom

Žena -

Kijanje je proces kada telo izbacuje vazduh iz pluća kroz nos i usta. Iako je vreme sezonskih alergija ili virusa, nikome nije prijatno kada dođe momenat nadržaja za kijanjem, pa tako svi pokušavamo da ga zaustavimo.

U danjašnje vreme alergija je najčešća zdravstvena tegoba, ali od svih najmanje 50 odsto čini upravo alergija na polen. Takođe i sunce može da izazove kijanje. Sve u svemu postala nam je svakodnevica.

alergija, kijanje
foto: Profimedia

Koliko god da je u neki situacijama pogodno zaustaviti kijanje, stručnjaci kažu da je najbolje dopustiti da se to dogodi, i to baš par puta za redom.

- Kijanje stvara snažan pritisak koji može dovesti do pucanja bubne opne pa čak i pucanja krvnih sudova u očima ili mozgu, što je i više nego opasno - tvrde stručnjaci.

Takođe sve ono što treba da izađe iz vas, misleći na bakterije, preusmeriće se na vaše uvo, što može da izazove bolne upale.

Lečenje, Bolesti, Akne, Beli Luk, Nega Kože, Upala Uva, Narodni Lek

Jedna zanimljvost je da rekord u neprekidnom kijanju drži Britanka Dona Grifits iz Ročestera. Ona je kijala bez prestanka 978 dana i to jednom svake minute.

(Kurir.rs/najžena)

Bonus video:

02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track