PČELINJI POLEN JE DAR IZ PRIRODE: Mnogi tvrde da pomaže kod bakterija, virusa i teških bolesti, a OVO morate da znate o njemu!
Foto: profimedia

SUPERNAMIRNICA

PČELINJI POLEN JE DAR IZ PRIRODE: Mnogi tvrde da pomaže kod bakterija, virusa i teških bolesti, a OVO morate da znate o njemu!

Žena -

Pčelinji polen varira od svetložute do crne boje. Zrnca se razlikuju po obliku, veličini i težini, u zavisnosti od biljne vrste s čijih su cvetova pčele sakupljale prah. Jedna kolonija pčela proizvede oko sedam kilograma polena godišnje. Svakodnevno skupi od 50 do 250 grama ove neverovatne supstance.

Šta sadrži cvetni polenov prah?

Polen u svom sastavu ima oko 250 supstanci. Među njima i obilje složenih ugljenih hidrata, kao i šećera (glukoza i fruktoza). Cvetni prah obiluje vitaminima (A, B1, B2, B6, C, D i E), kao i mineralima. U njih ubrajamo kalcijum, natrijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, selen, silicijum. Prisutni su i enzimi, kao i belančevine (uključujući i esencijalne amino-kiseline). Zastupljene su i masnoće (esencijalne masne kiseline) i antioksidansi karotenoidi i bioflavonoidi. Pčelinji polen sadrži više proteina nego bilo koja namirnica životinjskog porekla - meso, jaja ili mleko.

polen, bor
foto: profimedia

Pomaže u lečenju najtežih bolesti

Rezultati studija potvrdili su da enzimi iz polena imaju izrazito antioksidativno dejstvo. Oni suzbijaju razvoj teških oboljenja kao što su kancer, kardiovaskularni poremećaji, dijabetes i hipertenzija. Uz to, pokreću odbrambene mehanizme tela i jačaju imunitet. Deluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Štaviše, on uništava i najopasnije mikroorganizme, poput stafilokokusa aureusa. Protiv ove smrtonosne bakterije nemoćni su i najjači antibiotici. Takođe, polen protiv kandide donosi odlične rezultate, jer suzbija širenje ove uporne gljivice.

Ublažava simptome menopauze

Dve trećine učesnica studije sprovedene 2015. u Nemačkoj potvrdile su da su im se nakon tretmana polenom znatno smanjile tegobe izazvane menopauzom. Istraživači ističu kako ovaj pčelinji proizvod svakako treba ponuditi ženama koje ne reaguju na konvencionalnu terapiju.

žena, menopauza
foto: Shutterstock

Bolji je od sedativa

Pčelinji polen poboljšava dotok krvi u mozak, podstiče mentalne aktivnosti i jača nervni sistem oslabljen stresom. Ukratko: predstavlja jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava za oslobađanje od napetosti i nervoze. Istovremeno, podiže nivo energije što je naročito važno za starije osobe.

Nuspojave

Ukoliko se nakon konzumiranja cvetnog praha jave svrab, otok na licu i telu ili otežano disanje, neophodno je odmah zatražiti lekarsku pomoć. Pošto može izazvati kontrakcije materice, pčelinji polen u trudnoći se ne preporučuje

ujed, komarac, svrab
foto: Profimedia

Važno je znati

Pčelinji polen se može nabaviti u većini prodavnica zdrave hrane, ali dobro bi bilo da bude u sirovom stanju. Pre konzumiranja potopite ga u vodu na nekoliko sati kako bi zrno nabubrilo. nakon toga će opna koja ga obavija prsnuti i osloboditi korisne materije. Naš probavni sistem nije u stanju razbiti ovaj omotač pa uzimanje polena, ukoliko se prethodno ne drži u vodi - nema nikakvu svrhu.

Lekovi, Alergije, Alergijske Reakcije, Polen, Curenje Nosa, Disanje
foto: Thinkstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:12

Pčela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track