NE ČISTE I NE HRANE KOŽU SAMO SKUPI LOSIONI I KREME: Isprobajte OVO, ne sadrži konzervanse, veštačke mirise i boje (RECEPT)
Foto: Profimedia

prirodan izbor

NE ČISTE I NE HRANE KOŽU SAMO SKUPI LOSIONI I KREME: Isprobajte OVO, ne sadrži konzervanse, veštačke mirise i boje (RECEPT)

Žena -

Zahvaljujući sadržaju salicilne kiseline, rastavić smanjuje vidljivost strija. Nanosi se lokalno, u vidu obloga, a evo šta još može da vam pomogne da vaša koža uvek bude zdrava, zategnuta i blistava.

Bore, Nega Lica, Serum, Starenje Kože, Eterična Ulja, Hidratacija

Uverili ste se i sami bezbroj puta da skupe kreme i losioni proverenih marki mogu da imaju sastojke koji su, blago rečeno, nekad pregrubi prema vašoj koži, bez obzira u kakvom stanju se ona nalazi. Iako su nesumnjivo kvalitetne, ponekad izazivaju i alergije.

Daleko nežniji prema koži, ali i prema vašem novčaniku, posebno uoči praznika, ali i zbog krize koju nam je doneo rat u Ukrajini pa sve poskupljuje, trebalo bi da budu kozmetički proizvodi iz kućne radinosti. Oni sigurno ne sadrže veštačke boje, mirise koji vam možda idu na živce, a posebno ne - konzervanse.

maska za lice
foto: Shutterstock

Sigurno već u kuhinji imate sastojke koji su vam potrebni da biste ih “smućkali”, ako ne – pijaca ili prodavnica nisu daleko. Verujte, pojedine sveže namirnice zaista imaju izuzetno snažne antiejdžing elemente. Udružite li nekoliko njih – napravićete pravu stvar, čudotvorni preparat koji je u isto vreme i najbolji prijatelj vaše kože!

Jogurt i med

Da biste, recimo, sami pripremili masku koja briše delotvorno s kože tragove svakodnevnog stresa, sve što vam je potrebno su jogurt i med. Pomešajte ih u razmeri 2:1, a treba da znate i da će maska bolje prionuti na lice ako jogurt masniji.

Med, Nega, Lice
foto: Profimedia

Nanesite masku na celo lice, udobno se smestite i opustite. Ekskluzivni premaz iz kućne radinosti ostavite da deluje deset minuta, potom ga isperite toplom vodom. Uverićete se, odmah nakon tretmana vaša koža će da bude glatka i elastična. Daleko blistaviju možete da očekujete ako postupak budete ponavljali bar jednom nedeljno.

Soda bikarbona nije samo u službi želuca

Ako je osetljiva, kožu možete da očistite s medenom maskom. Dodate li malo sode bikarbone, dobićete odličan preparat s nežnim piling efektom. Pomešajte malu kašiku meda sa malom kašikom sode bikarbone i dodajte nekoliko kapi tople vode da se sve lepo sjedini.

Umivanje, nega kože
foto: Shutterstock

Kružnim pokretima, kao što to inače činite s kremama i kupovnim maskama, umasirajte smesu u lice. Dovoljno je da je ostavite jedan minut i isperete lice toplom vodom!

Zapamtite: uvek u ovim prilikama koristite medicinsku sodu bikarbonu. Komercijalna soda može u tragovima da sadrži štetne elemente i druge nečistoće. Ne gledajte na cenu, razlika nije velika.

Vraćaju vlažnost i elastičnost

bokvica
foto: Profimedia

U grupu biljaka koje regenerišu oštećenu kožu spadaju one koje sadrže alantoin. To su, pre svih, bokvica, gavez, neven i aloja koje vraćaju koži vlažnost i elastičnost i podstiču rast novih ćelija. Zato, uostalom, i ulaze u sastav mnogih kozmetičkih proizvoda.

Najbolje skupljaju pore

Biljke koje sadrže tanine skupljaju pore i dezinfikuju kožu stvarajući film koji uspešno imobiliše mikroorganizme.

Kantarionovo Ulje
foto: Profimedia

U ovu grupu spadaju kantarion i hrastova kora, a obloge ili melemi od ovih biljka koriste se protiv čitavog niza kožnih poremećaja.

Malo ovsa i – nema akni!

Pomešajte dve velike kašike mlevenog ovsa, dve velike kašike smeđeg šećera, dve velike kašike aloje vere s malom kašikom limunovog soka, dobićete prirodan tonik.

Sunce, Nega, Lice, Sunčanje, Koža, Aloja Vera, Aloja

Umasirajte na vlažnu kožu i isperite mlakom vodom. Uskoro akni neće biti!

Mango hrani kožu

U posudu stavite 1/4 šoljice zgnječenog manga, dodajte 1/4 šoljice smeđeg šećera, malu kašiku kokosova mleka i nekoliko kapi maslinovog ulja. Utrljajte na kožu, isperite posle pet minuta.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

05:29

Skin positivity: Savršena koža ne postoji - svako je lep na svoj način!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track