DOVOLJNO JE MALO MAŠTE: Opet NAJAVLJUJU KIŠU, vikend uz IGRE ZA VELIKE I MALE je zabavniji od TV-a i kopanja po internetu
Foto: Profimedia

smeh leči

DOVOLJNO JE MALO MAŠTE: Opet NAJAVLJUJU KIŠU, vikend uz IGRE ZA VELIKE I MALE je zabavniji od TV-a i kopanja po internetu

Žena -

Za pantomimu, šah, karte, slagalice, Memoriju, Monopol i druge standardne igre svi su čuli. Neki bi, možda, hteli i da odmore malo od njih, dosadile su im. Ali nikako nemojte s prvim kapima kiše ovog vikenda da ih zamenite gledanjem televizije, “kopanjem” po kompjuteru…

laptop, devojka, kafa
foto: Promo

Uzmite komad papira, olovku i zaigrajte se. Naravno, prethodno pozovite prijatelje. Biće oduševljeni produktivnim igrarijama koje im predložite. Sutra će ih i oni igrati sa svojim ukućanima i drugarima – sto lica ove zabave ubrzo će mnoge osvojiti, s uz neki novi detalj, koji ste vi osmislili, mogu i da je nazovu po vama!

Podelite drugarice i drugare u ekipe. Prva ekipa neka izabere reč za suprotnu ekipu. Odabranu reč neka napiše na papir i da samo jednom članu suprotne ekipe. On treba da je pročita u sebi i u roku od 30 sekundi (možete da odaberete duži rok) mora da je objasni članovima svoje ekipe, ali ne sme nikako da koristiti koren te same reči.

fakultet, druženje, prijatelji
foto: Profimedia

Davno je Heraklit rekao da čovek postaje najbliži sebi kad postigne onakvu ozbiljnost koju ima dete dok se igra

Gestikuliranje i pantomima su zabranjeni! Poenta je da naučite da se izražavate, snalazite, posebno ako su u igru uključena deca, da proširujete vokabular… Naravno – i da pogrešite i svi zajedno se zbog toga mnogo puta dobro nasmejete!

Slična fora

„Na sličnu foru“ je još jedna više nego zabavna igra. Prva ekipa odabere reč za drugu, a odabrani igrač iz druge ekipe treba da je za svoju ekipu nacrta u isto tako ograničenom vremenu. Pokušajte da odaberete reči koje se teže mogu nacrtati, zabava će da bude kompletna. Ipak, imajte na umu godine igrača i nemojte previše da im zabiberite zadatak, znamo da to umete.

Umetnik, Crta
foto: Profimedia

Igra smešnih pitanja i još smešnijih odgovora se ne igra u grupama, ali podjednako izaziva smeh. Sedite u krug i svi prisutni igrači neka na vrhu papira napišu pitanje koje počinje sa “Zašto”. Papir potom neka presaviju tako da se pitanje ne vidi i onda neka ga daju osobi do sebe koja treba da napiše odgovor koji počinje sa “Zato što”. Na kraju se kombinacije pitanja i odgovora naglas pročitaju.

Može i ova igra: sedate isto u krug, a svako na početak papira neka napiše jednu rečenicu. Papir se predaje igraču do sebe koji pročita rečenicu i mora da je nacrta na istom papiru. Kada je gotov, deo papira s rečenicom treba da presavije kako se ona ne bi videla, a crtež da sledećem igraču u krugu. Na njemu će on da napiše rečenicu šta taj crtež za njega predstavlja. Potom ga presavija i stavlja svoju rečenicu…

Super je, ne znamo samo kako ćete da zaustavite smejanje!

Muškarac, Žena, Smeh, Osmeh
foto: Profimedia

Na kraju kruga papir se otvara i rezultati se pokazuju svima, vrlo verovatno uz opštu ciku i smeh cele grupe!

Toplo - hladno

Budite kreativni u smišljanju rečenica. Recimo, staru narodnu izreku „Ko rano rani, dve sreće grabi“ sigurno je teže nacrtati od „mačka je na drvetu“ ili “moj pas je na krevetu”, bez obzira koliko ih voleli i želeli da ih pomenete i u ovim trenucima. Naravno, ako su najmlađi učesnici igre, kao i u drugim igrama predlažemo vam manje manje zahtevne opcije.

Kada su klinci oko vas, sa njima uvek možete da igrate „toplo-hladno“ igre. Sakrijte jedan mali predmet negde u vašem domu, deca ne smeju da vide gde, a onda ih navodite do mesta tako što ćete da im govorite da li je toplo (blizu) ili hladno (daleko).

globus, svet
foto: Profimedia

Obićićete, svi zajedno, uz obilje smeha, skoro celu planetu: od dalekog Severnog pola, gde je zaista prehladno (njega ćete pomenuti kad hoćete da kažete da je predmet jako daleko), do tople Australije ili prevrućeg Ekvatora (tu je negde!). Svi će igrači, bez greške, uživati u istraživanju.

Nije naodmet da se neki put tako poigrate i sa svojim drugarima po godinama - sa “matorcima” ćete tek “popadati” od smeha! Sve ovo, naravno, možete da ponovite tokom predstojećih uskršnjih i prvomajskih praznika.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

02:49

Kroz igru i dobar primer deca najbolje uče

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track