NAJKORISNIJI TRIKOVI ZA FARBANJE JAJA: Kako da izbelite BRAON LJUSKU i mogu li se koristiti farbe od PROŠLE GODINE?
Foto: Profimedia

korisno

NAJKORISNIJI TRIKOVI ZA FARBANJE JAJA: Kako da izbelite BRAON LJUSKU i mogu li se koristiti farbe od PROŠLE GODINE?

Žena -

Bliži se Veliki petak - dan kada domaćice spremaju jaja za Vaskrs. Na internetu se šire razni trikovi i saveti kako da najbolje obojite jaja, ali postoje neke od nedoumica koje valja razrešiti.

Jedna od njih je izbeljivanje jaja, jer je poznato da se boja najbolje prima na takva. Za izbeljivanje jaja postoje dva načina:

Prvi način je da jaje stavite u staklenu posudu i prelijete ga sirćetom. Ostavite ga da stoji tako dok ne primetite da se tečnost postepeno boji.

Izbeljivanje Jaja
foto: Kurir

Za drugi način potreban vam je rastvor čaše sirćeta i čaše vode u kojoj ćete kuvati jaja na umerenoj temperaturi. Kad voda počne da ključa, smanjite temperaturu na najslabije i ukoliko je potrebno skinite penu.

Ostavite jaja da se kuvaju još 10 minuta. Posle toga prohladite jaja hladnom vodom, isperite ih pod mlazom vode brišući ih sunđerom ili krpom.

jaja, farbanje jaja, Vaskrs, boje
foto: Printscreen/Youtube

Prošlogodišnja farba

Druga nedoumica jeste oko farbe za jaja koja vam je ostala od prošle godine. Treba znati da i prošlogodišnje kesice slobodno možete iskoristiti i sada. One, naime, nemaju rok trajanja.

Jedini problem može da bude da je kvalitet boje loš, pa bi nijansa bila slabija. Zbog toga je bolje da stavite više sadržaja kesica u istu količinu vode, bez obzira na to šta piše u uputstvu.

jaja
foto: Profimedia

Ako se prvi put odlučujete za boje iz tuba, neka vas ne buni što će vam na početku bojenja jaja izgledati kao da su apsolutni promašaj. Obavezno koristite rukavice, istisnite malo boje na dlan i valjajte jaje po dlanu.

Postepeno dodajte kap po kap boje i slobodno kombinujte više nijansi. Svako kotrljanje će upiti boju, a mrlje koje mogu da vas nateraju da odustanete od ovog načina farbanja će se osušiti i biće neobična šara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:44

Nutricionista Branka Mirković: Kako pravilno čuvati i jesti jaja za vreme Vaskršnjih praznika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track