KAD DOBIJETE BUKET, ODMAH URADITE OVO: Uz pomoć omiljene namirnice i plastične flaše RUŽE će stalno MIRISATI! Lako je, a korisno!
Foto: Shutterstock

Ovo je neverovatno!

KAD DOBIJETE BUKET, ODMAH URADITE OVO: Uz pomoć omiljene namirnice i plastične flaše RUŽE će stalno MIRISATI! Lako je, a korisno!

Žena -

Prelepe ruže može uvek stvaraju prijatnu, umirujuću atmosferu, čak i ako se družite s njima u ne baš savršenom okruženju.

Problem je jedino što su skupe i obično traju samo nekoliko dana. Ali vi lako možete da im produžite vek!

Ruže
foto: AP

Da li ste znali da postoji jednostavan trik koji će pomoći da ruže rastu same? Evo kako da ovo cveće traje što duže...

Svi volimo cveće, a ruže pogotovo

Naučno je dokazano da cveće pozitivno utiče na naš organizam. Pomaže nam da se opustimo i poboljšamo raspoloženje, unapređuje naše mentalno zdravlje, pa ne čudi što skoro svako, a posebno žene, drže biljke i cveće u svom domu. Nije samo vizuelno prijatno, već doprinosi i osvežavanju mirisa prostorije, a tu su ruže nenadmašne.

Ono čega mnogi nisu svesni je da ruže pomažu i kod brojnih zdravstvenih problema, posebno kod iritirane kože i migrene.

ruža, sirup od ruže, napitak, čaj
foto: Profimedia

Problem je što su skupe i ne može svako redovno da ih priušti, a dobro bi bilo uvek ih imati pored sebe. Ali mi i za to imamo rešenje: naučićemo vas kako da ih uzgojite u osunčanoj sobi, na terasi ili u sopstvenoj bašti od buketa koji ste dobili na poklon.

Ne morate da budete baštovan profesionalac

Sve što vam je zaista potrebno su krompir, plastična flaša, dosta humusa i - ruža!

Možda se pitate čemu služe krompir i plastična flaša. Ova neobična kombinacija zaista je čudna na prvi pogled, ali funkcioniše neverovatno dobro. Evo šta treba da uradite:

Ruža
foto: Jutjub

Odaberite iz buketa ružu koja vam se najviše sviđa, pa uklonite sve listove i trnje sa nje i zarežete je dijagonalni oko 3 centimetra ispod glave cveta. Važno je da ruža ostane u savršenom stanju, pa budite pažljivi kada baratate sa stabljikom.

Sledeći korak je da izbušite malu rupu u krompiru. Trebalo bi da bude onoliko velika koliko i prečnik ruže, tako da kada se ruža ubaci bude čvrsto pričvršćena i ne pomera se.

Ruža
foto: Jutjub

Nakon što završite sa krompirom, na dno saksije ili u zemlju stavite dosta humusa, a onda stavite stabljiku ruže u krompir i pažljivo je položite.

Kada pronađete pravu poziciju za ovaj prelepi cvet, napunite svoju saksiju ili rupu u tlu koju ste iskopali preostalom zemljom. Krompir treba da se nalazi oko pet (5) centimetara ispod površine zemlje.

Ruža
foto: Jutjub

Poslednji korak je da isečete dno plastične flaše i postavite je oko stabljike. Sve što dalje treba da uradite je da povremeno zalijete zemlju oko plastične flaše i imate malo strpljenja. Nastaviće da raste, a kad dovoljno očvrsne uklonićete flašu.

Krompir, Ruže, Gajenje Ruža
foto: Profimedia

(Kurir.rs/B.M.)

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track