SRPKINJE SU POLUDELE ZA OVIM TRENDOM, A ON UOPŠTE NIJE BEZAZLEN: Ovaj KOMAD NAKITA može ozbiljno da vam ugrozi ZDRAVLJE
Foto: Shutterstock

VODITE RAČUNA

SRPKINJE SU POLUDELE ZA OVIM TRENDOM, A ON UOPŠTE NIJE BEZAZLEN: Ovaj KOMAD NAKITA može ozbiljno da vam ugrozi ZDRAVLJE

Žena -

Prstenje na nožnim prstima je ponovo u trendu, Srpkinje ga obožavaju i rado nose, a ne znaju da ovaj detalj za ulepšavanje može i te kako biti opasan po zdravlje.

Opsežna studija o tome kako nošenje prstenja na nožnim prstima može da utiče na zdravlje, sprovedena u centru za akupunkturu i orijentalnu medicinu u Ilinoisu, otkriva zašto je ovaj trend opasan.

Naime, nošenje tesnog prstenja negativno utiče na rad hipofize i funkcionisanje mozga uopšte.

Hangar, stopala, taban
foto: Profimedia

Bez obzira na kom prstu stopala se nosi, ovaj aksesoar utiče na stanje frontalnih sinusa, reproduktivnu funkciju, rad optičkog nerva, slušnim kanalom. Nošenje bilo kog prstena na bilo kojem prstu dugo (od dana do dve nedelje) neizbežno utiče na nervne završetke.

Američki naučnici Dejvid Kalkoun i Stiven Novela objavili su 2015. godine članak u kom se navodi da se prstenje ne preporučuje ljudima koji puno vremena provode na nogama, onima koji imaju višak kilograma, koji imaju neki poremećaj mišićno-koštanog sistema, ishemijske bolesti srca, gastritis i čireve, probleme sa vidom ili pate od mentalne i psihološke zavisnosti.

prsten za stopalo, prsten, stopala
foto: Shutterstock

Modni trend koji je prihvaćen svuda u svetu, u Indiji na primer ima posebno značenje. Odmah nakon venčanja muž stavlja ženi prsten na drugi nožni prst kako bi joj "stimulisao" reproduktivne organe. Međutim, "gnječenje" nervnih završetaka na ovom prstu može naneti nepopravljivu štetu ženi koja tek planira da postane majka. Osim toga, ukoliko su previše uzani ili nepravilnog oblika (koji anatomski ne odgovara prstu), mogu da izazovu i bolne menstruacije, neredovan ciklus, pa i pobačaj.

Lekari upozoravaju da nošenje ovog nakita može da izazove i brojne povrede, pod preloma prsta do pojave čukljeva.

(Kurir.rs/Najžena)

00:24

SEKO, ŠTA TI JE TO NA NOGAMA?! Raša ZGRANUT voditeljkinom pojavom, studio nije mogao da skloni pogled sa njenih STOPALA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track