ŽELITE DA SMRŠATE? JEDITE ROTKVICE: Sok od ovog povrća je staro narodno sredstvo za BOLJU PROBAVU i krvnu sliku
Foto: Profimedia

Pijace su ih pune, sad su najsočnije

ŽELITE DA SMRŠATE? JEDITE ROTKVICE: Sok od ovog povrća je staro narodno sredstvo za BOLJU PROBAVU i krvnu sliku

Žena -

Sezona rotkvica je uveliko počela. Sto grama ovog zdravog povrća sadrži samo 16 kalorija, ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme, kao i kod kod tegoba sa žuči i jetrom. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca tako što poboljšava snabdevanje kiseonikom.

Rotkvice
foto: Profimedia

Ako planirate da smršate, jedite rotkvice zbog njihove niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osećaj sitosti. Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu, pomaže protiv zatvora i otežanog varenja ugljenih hidrata, a treba ga piti pre obroka.

Rotkvica takođe uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.

Rotkvice
foto: Profimedia

Zanimljivo: OVAKO JE NEKAD BILO

U doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko cenili da su ih na zlatnim poslužavnicima prinosili kao žrtvu za svoje bogove.

rotkvice
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/N.B.)

Bonus video:

00:06

Ivana Peters pokazala kako napreduje dijeta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track