NE SMETE DA PERETE SVU HRANU: Ako pod vodu stavite OVE namirnice, lako možete da napravite rusvaj i gadno se RAZBOLITE!
Foto: Shutterstock

Ne grešite više

NE SMETE DA PERETE SVU HRANU: Ako pod vodu stavite OVE namirnice, lako možete da napravite rusvaj i gadno se RAZBOLITE!

Žena -

Hladna, čista voda iz slavine sasvim će dobro obaviti posao tokom pripreme namirnica.

Možete i da potopite voće i povrće na minut ili dva, ali treba da znate koje namirnice ne smeju da idu pod vodu ni pod razno, jer ako to radite samo povećavate šanse da se gadno razbolite.

Hrana, Povrće, Kesa, šargarepa, Luk, Zdravlje, Paprika

Kad hoćete da pripremite namirnice za obrok, prvo operite ruke toplom vodom i sapunom. Čistu, hladnu vodu koristite da operete proizvode i osušite ih papirnim ubrusom. Dobrodošla je i četku za namirnice sa debelom kožom, kao što su jabuke ili dinje, karfiol, brokoli ili zelenu salatu potopite dva minuta u hladnu vodu, a nežne bobice voća stavite u cediljku i poprskajte ih destilovanom vodom neposredno pre upotrebe.

Neki čak upotrebljavaju i proizvodi za pranje. Oni koje kupite u prodavnici su bezbedni, ali to ne znači da su najbolji izbor za hranu. Posebno ne za ove namirnice, one nikako ne smeju pod vodu:

Piletina
foto: Profimedia

Živina

Razumemo vas: sirova piletina je ljigava kada izađe iz pakovanja i vi želite da je operete. Ali sigurniji način da uništite bakterije je kada je kuvate. Nedavna studija je proučavala ljude koji su prali sirovu živinu. - 60 odsto je nakon toga imalo bakterije u sudoperi, a 26 odsto ih je prenelo u svoju salatu!

Jaja

Neposredno pre nego što kokoška snese jaje, ljusku prekriva tanak sloj koji se zove cvet. To čuva bakterije iz njegovih sićušnih pora. Komercijalni proizvođači jaja čiste jaja na način da taj sloj ostane netaknut. Pranje jaja kod kuće ne uklanja klice; umesto toga ih pušta unutra. Uvek držite jaja na hladnom i dobro ih skuvajte, to je sve što treba da uradite!

Meso, Povrce

Crveno meso

Ne možete oprati sve bakterije sa crvenog mesa jer su neke duboko u vlaknima. Samo ćete unakrsno da kontaminirate vašu sudoperu i sve u njoj. Najsigurniji način da ubijete sve bakterije na crvenom mesu je da ga kuvate na temperaturi od 100 stepeni.

Prethodno oprane salate

Ako na na pakovanju salate (ili drugog zeleniša) piše da je prethodno oprana, nema potrebe da ga šaljete kroz centrifugu za salatu. Mnoge pripremljene zelene salate prolaze kroz sistem trostrukog pranja kako bi se uklonili prirodni ostaci.

Pečurke

Pečurke

Pečurke su mali sunđeri koji brzo usisavaju vodu i možda neke bakterije sa njom. Umesto pranja, očistite ih vlažnom krpom. A ako u prirodi sakupljate pečurke, potopite ih u slanu mlaku vodu 30 minuta. Zatim ih isperite čistom vodom dok sva prljavština ne nestane.

Riba

Riba je u istoj kategoriji kao živina i crveno meso: ako je operete, proširićete bakterije po vašoj kuhinji. Umesto toga, skuvajte je ili ispecite. Jedini izuzeci od ovog pravila su školjke, ostrige, dagnje i kapice koje dobijate sveže. Možda će im trebati ispiranje da se otarase peska i prljavštine.

Testenina, Makarone
foto: Shutterstock

Testenina

Nema razloga da perete testeninu pre nego što je skuvate ili posle. Neki ljudi ispiraju testeninu nakon što je gotova da bi uklonili deo skroba, ali to otežava prianjanje sosa.

Žitarice

Većina žitarica prolazi kroz preradu i nema razloga da ih perete. Ali neke žitarice, kao što je i kod nas sve popularnija kinoa, izlaze iz torbe prilično prašnjave. Ako želite da ih isperite, slobodno to uradite.

pasulj
foto: Profimedia

Pasulj

I sušeni i konzervisani pasulj su bezbedni bez pranja, ali nećete povrediti sušeni pasulj ako operete prašinu sa njih. A ako isperete konzervisani pasulj, možete smanjiti količinu natrijuma za skoro polovinu. Konzerva neoceđenog pasulja ima 327 miligrama natrijuma, a kad ga isperite i ocedite - 164 miligrama.

S druge strane, MNOGI NE PERU OVO, A TREBALO BI:

Dinja, lubenica, bundeva

Dinja raste na zemlji, pa su svuda po njoj štetočine i mikroorganizmi iz prljavštine i đubriva.

dinje, dinja
foto: Profimedia

Dinja posebno ima mrežastu kožu koja zadržava bakterije. Zato je pažljivo operite neposredno pre nego što ih isečete kako ne biste premestili bakterije sa kore na meso.

Avokado

Ne jedete koru avokada, pa zašto biste je oprali? Grešite, jer kada ga isečete, možete preneti bakterije i prljavštinu sa kore na meso ove voćke.

Pivo, Sok, Piće, Limenka
foto: Shutterstock

Konzervisana pića

Ako ste zabrinuti šta je moglo dodirnuti konzervu pre nego što stavite usne na nju, dobro operite njen vrh. U ovom slučaju je u redu koristiti sapun jer konzerve nisu porozne.

Kurir.rs/WebMD/B.M.

Bonus video:

02:46

NA KLIK DO SVEŽEG VOĆA, POVRĆA I DRUGE ROBE: U Subotici osnovana prva onlajn pijaca u Srbiji! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track