KOZMETIKA NA DETEKTORU: Da li je šminkanje dobro za kožu? Otkrivamo vam neke od najčešćih ZABLUDA o mejkapu
Foto: Shuterstock

Šta je tačno, a šta nije?

KOZMETIKA NA DETEKTORU: Da li je šminkanje dobro za kožu? Otkrivamo vam neke od najčešćih ZABLUDA o mejkapu

Žena -

Svakodnevno šminkanje uništava kožu, vodootporna maskara čini trepavice lomljivim, tečni puder bolji je od onog u prahu... Koliko ste samo puta čuli ove savete? Naravno, ne treba verovati svemu što čujete!

Otkrivamo vam najveće zablude o mejkapu, zato proverite koliko zapravo znate o šminkanju...

šminkanje, šminka, lepa žena, žena lice
foto: Shutterstock

Mit br. 1: SVAKODNEVNA ŠMINKA NIJE DOBRA ZA KOŽU

Istina - Upravo suprotno - mejkap štiti vašu kožu od štetnih sunčevih zraka, vetra i prašine. Većina današnje preparativne kozmetike sadrži hidratantne i hranjive sastojke koji koži osiguravaju zaštitu i vlagu tokom čitavog dana. Naime, većina tečnih pudera i pudera u prahu, pa čak i sjajeva za usne, sadrže zaštitne faktore, od 15 pa nadalje, zato nema razloga da ga ne koristite.

šminkanje, šminka
foto: Shutterstock

Mit br. 2: CRNI AJLAJNER VIZUELNO POVEĆAVA OČI

Istina - Ako se ne stavi pravilno, crni ajlajner može oči učiniti manjim, a ne većim. Ukoliko želite da vizuelno povećate oči, koristite svetlije nijanse tuša - smeđu, sivu ili ljubičastu. Pre nanošenja maskare, belom olovkom povucite tanku liniju duž unutrašnje strane kapka. Ovaj mali trik pomaže da oči izgledaju veće.

Ajlajner
foto: Shutterstock

Mit br. 3: ČAK I AKO SE NE ŠMINKATE, PRE SPAVANJA JE DOVOLJNO SAMO UMITI LICE VODOM

Istina - Tokom dana, ali i noći, vaša koža luči loj, kiseline i so. Kad ste napolju, na otvorenom, koža dolazi u kontakt sa česticama prašine, koje, ako se lice ne očisti na adekvatan način, mogu da prouzrokuju proširene pore ili akne. Zato stručnjaci preporučuju čišćenje lica najmanje dva puta dnevno, i to blagim mlekom i tonikom primerenim vašem tipu kože.

umivanje, nega, pranje lica, pena za lice
foto: Shutterstock

Mit br. 4: VODOOTPORNA MASKARA ČINI TREPAVICE LOMLJIVIM

Istina - Većina vodootpornih maskara ima više proteina i vitamina od ostalih vrsta maskara. Takođe sadrže i silikonska ulja, koja na trepavicama stvaraju svojevrsnu zaštitu i dodatno ih neguju. Istina, ova maskara se teže odstranjuje, ali uz adekvatan odstranjivač šminke, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Jezive Maškare, šminka, šminkanje
foto: Shutterstock

Mit br. 5: UVIJAČ OŠTEĆUJE TREPAVICE

Istina - Ukoliko uvijač koristite pravilno, posledica po vaše trepavice nema. Štaviše, uz njegovu pomoć oči ćete učiniti vizuelno većim, a trepavice vam neće izgledati veštački. Uvijač se koristi pre nanošenja maskare, i to tako da se trepavice nežno pritisnu uvijačem, zadrže tako 30 sekundi, pa tek onda stavite maskaru.

uvijač za trepavice, šminkanje
foto: Shutterstock

Mit br. 6: KREMASTI PUDER JE BOLJI OD PUDERA U PRAHU

Istina - Sve zavisi od vašeg tipa kože. Puder u kamenu odličan je izbor za žene s masnijom kožom, a tečni je odličan za osobe sa suvom kožom.

šminka, puder
foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video:

01:18

BESPLATNE HALJINE ZA MLADE MATURANTKINJE! Obezbeđena šminka i manikir BEZ DINARA DOBIJU IZGLED O KAKVOM SANJAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track