ONA NIJE ČUVAR SAMO VAŠEG ZDRAVLJA: Uz pomoć OVE namirnice omogućićete BILJKAMA normalan rast i poboljšati njihov imunitet RECEPT
Foto: Shutterstock

SAVRŠENA zaštita

ONA NIJE ČUVAR SAMO VAŠEG ZDRAVLJA: Uz pomoć OVE namirnice omogućićete BILJKAMA normalan rast i poboljšati njihov imunitet RECEPT

Žena -

Bez optimalne količine kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, sumpora, fosfora, bakra i mangana nema nam dobrog zdravlja. Upravo ove hranljive materije sadrži mleko.

Možda niste znali, ova jedinstvena namirnica može da pomogne i vašim biljkama. Odlično je sredstvo za zaštitu i prihranu, omogućava cveću, najviše ružama, a posebno povrću normalan rast i poboljšava njihov imunitet.

Mleko, Jogurt

Najbolje je da upotrebite mleko koje nije termički obrađeno, jer se ovim postupkom gube mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci.

Uz pomoć karvljeg mleka zaštitićete uspešno biljke od patogenih mikroorganizama i insekata (prirodni insekticid), a ujedno će se ova namirnica iskazati i kao odlično prirodno đubrivo i biostimulator. Naime, posle tretiranja biljaka mlekom, na njihovoj površini se stvara tanki sloj koji ih štiti od prodiranja patogenih mikroorganizama.

Preventivnim prskanjem ćete lako sprečiti razne gljivice i viruse da napadnu vašu omiljenu ružu ili drugi cvet jer ovim napastima smeta laktoza - ne mogu da je probave.

Biljke
foto: Shutterstock

Naravno, preporučljivo je da se koristi i za zaštitu svih sobnih biljaka, osim onih sitnih (kaktusi) – može da izazve njihovo propadanje. A zbog velike koncentracije kalijuma, mleko se upotrebljava i za zaštitu povrća, posebno paradajza i paprike, u vreme kada razvija plodove - pomaže njihovom prirodnom razvoju. Tokom uzgoja, najviše treba obratiti pažnju u vreme leta koje nam je sve bliže, jer tada često dolazi do pojave plamenjače, bolest koja brzo može da uništiti vaš paradajz na terasi ili u bašti, krastavce, krompir...

Evo kako ćete da pripremite i koristite više nego perfektnu zaštitu biljaka od mleka:

Pre svega, važno je da znate da se kao preventivna zaštita od plamenjače mleko nikad ne koristi u čistom obliku, već pomešano s vodom u razmeri 1:10 (jedan do mleka i 10 delova vode). Delotvorna je i kombinacija sa sodom bikarbonom, a pripremićete je tako što ćete mešavini mleka i vode dodati jednu malu kašiku.

mleko, kafa
foto: Shutterstock

Oni koji gaje paradajz znaju da se kao dobra pokazuje i mešavina od mleka i vode (1:4 ili 1:5) u koju se sipa 15 kapi joda. S ovim ne treba preterivati jer može da dođe do ubrzanog sazrevanja plodova. Ako se to dogodi, smanjite broj kapi joda na pet ili šest.

I surutka je odlična

Dobro bi bilo da surutka ima temperaturu od 20 do 25 stepeni, u tom slučaju će zaštititi biljke od buđi. Pomešajte jedan litar sa 10 litara vode, sipajte 10 kapi joda i rešićete problem zbog koga biljke izgledaju bolesno, gube boju, deluju mutno i izgubljeno.

Biljke
foto: Shutterstock

Zaštita od bele leptiraste vaši

Ako nje želite da se rešite, upotrebićete kiselo mleko. U jedan litar vode sipajte 2,5 dl kiselog mleka i dve kašike brašna, dobro promešajte i poprskajte biljke, posebno s donje strane listova jer tu se leptiraste vaši najviše koncentrišu.

A kad sve ovo što smo vam preporučili završite, alat koji ste koristili i vaše ruke takođe možete oprati u mleku u razmeri 1:1. Sa alata će napasti nestati brzom brzinom, a i vaše ruke im neće pružiti mogućnost da preko njih zaradite neku bolest.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

04:01

RADIONICA ZA DECU U JEVREMOVCU: Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track