NIKAD DOSTA PRAVIH SAVETA: Olakšaće vam mnogo rad, OVE trikove u kuhinji SVAKA DOMAĆICA treba odmah da isproba
Foto: Shutterstock

Velika pomoć

NIKAD DOSTA PRAVIH SAVETA: Olakšaće vam mnogo rad, OVE trikove u kuhinji SVAKA DOMAĆICA treba odmah da isproba

Žena -

Bez obzira koliko ste pedantni u vašem carstvu, pažljivi kad je čuvanje namirnica u pitanju, ekstra kuvarica prema oceni onih koji su isprobali vaša jela, uvek postoji nešto što biste mogli da primenite u kuhinji, a nije vam do sada palo na pamet.

Par, Kuhinja, Kuvanje, Dvoje
foto: Shutterstock

Poslušajte ove savete, nećete se pokajati, iako će vam neki, ali samo na prvi pogled, delovati smešno. Evo šta daje najbolje rezultate:

Zamastili ste previše čorbu ili supu? Da biste uklonili suvišnu masnoću, ubacite komadić leda, masnoća će se udružiti i „napašće“ je - tako će postati uočljivija i lakše ćete je pokupiti i ukloniti kašikom.

Riba vam se često zalepi za tiganj ili tepsiju, bez obzira što ste sipali ulje? Rešenje je da ribu pečete na kolutovima limuna. Ne samo što će upiti aromu i što ćete ih sa slašću pojesti, već će omogućiti da rešite problem – riba se neće zalepiti za posudu u kojoj je pripremate. A ako obožavate ukus dimljene ribe – pecite je u foliji na kojoj ćete probušiti nekoliko rupice sa piljevinom ili malim komadima drveta.

riba
foto: Profimedia

Već znate, ali da vas podsetimo: ako je jaje sveže, potonuće u čaši vode a ako se pokvarlo od stajanja, ili vas je trgovac prevario kada ste ih kupovali - plutaće. Nikad se ne zna, uvek proverite! Nakon provere, možete da iskoristite kalupe za kolače ili kolutove paprike kako biste u njima ispržili jaja i dobili zanimljiv oblik koji će oduševiti vaše mališane.

Kada vadite nepoželjno parče ljuske koje je upalo u belance, obavezno nakvasite prste. Pokupićete ga za sekund! Polovinu ljuske jajeta koje ste razbili takođe možete da iskoristite da pokupite deliće koji su upali u belance ili u neko jelo ako ne želite u tom momentu da prljate ruke.

0279976828, pranje ruku, ruka, voda, česma, higijena
foto: Profimedia

Koncem za zube najlakše ćete iseći razne vrste sireva, rolate ili puter. Ako nemate konac za zube, stavite odgovarajući nož pod mlaz vrele vode, uz pomoć ovog trika dobićete savršene parčiće torte, neke druge omiljene poslastice... u slučaju da vam hitno treba puter da ga stavite u testo ili neki krem, a isuviše je tvrd jer se gotovo zaledio u frižideru – izrendajte ga, odmah će se pomešati sa drugim sastojcima.

Idu vrućine, stavite kolutove ili komadiće limuna s malo vode u kalupe za mafine/projice i zaledite. Uvek ćete imati pri ruci osvezavajuće i zdrave komade leda! Isto možete da uradite i sa vinom koje je preostalo u nekoj flaši!

Led, Kocka

Zaledite ga u kalupima za led, deo su recepta mnogih jela, a najčešće vam se, kad ga nemate, usred pripreme ne ide u prodavnicu da ga nabavite. Možete da zaledite i komadiće omiljenog keksa zajedno sa mlekom, poželećete kad je vruće da ih dodate u svoju ledenu kafu.

Kad već pominjemo limun, mnogi vole limunadu. Iskoristićete limun ili limetu najbolje ako ovo uradite: stavite ih na petnaestak sekundi u mikrotalasnu, omekšaće i iz njih ćete dobiti daleko više soka. Inače, sve namirnice koje brzo potamne na vazduhu možete da poprskate limunom, zadržaće boju.

Ručak, Avokado
foto: Profimedia

To se posebno odnosi na avokado, a kad su banane u pitanju – da ne prezrele ili potamnele brzo posle kupovine obavijte providnom folijom njihove drške.

Beli luk je jedinstven, bez njega ne mogu da se zamisle brojna jela, ali nervira vas što vam posle seckanja prsti na njega dugo mirušu jer voda i sapun baš ne pomažu mnogo? Oslobodićete se mirirsa belog luka tako što ćete trljati makar jedan minut jagodice prstiju o nerđajuči ćelik. Posle ih pomirišite i – rešen problem! A ako se uvek rasplačete dok seckate crni luk, naredni put obavezno držite zubima parčence hleba, upiće aromu koja vam tera suze na oči. Poželjno je i da stavite vlažnu kuhinjsku krpu ispod daske dok seckate luk ili neko drugo povrće, neće kliziti po radnoj površini.

Crni Luk
foto: Profimedia

Stižu prve trešnje i vi želite ukućane da obradujete kolačem sa ovom zdravom voćkom? Koštice iz trešnji ćete najbrže i najbolje izvaditi spajalicom za papir!

Sve ovo što ste čuli, iskombinujte sa dobrim receptima, a kad odmorite od perfektnog jela – pokupite prazne tegle iz špajza i recite deci da vam donesu kutije od bonbona iz sobe, pa ih operite. U teglama se drži testenina koja vam je preostala, pirinač, brašno... a u kutijice iz otvorenih kesica prespite sve začine. Začini će dugo ostati sveži, zadržaće miris i ukus.

Začini
foto: Profimedia

U tegle možete da sipate i smesu za palačinke, koju niste iskoristili i spremite je u frižider.

Kurir.rs

Bonus video:

02:41

STRUČNJAK OTKRIO KAKO DA STVARNO UŠTEDITE NOVAC Nije stvar u ostavljanju para sa strane, već u nečemu SASVIM DRUGOM (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track