AKO NE JEDETE DOVOLJNO MASTI, OPASNO JE I PO ŽIVOT! Evo kako ćete prepoznati da vašem telu nedostaju OVE BITNE NAMIRNICE!
Foto: Shutterstock

ISHRANA

AKO NE JEDETE DOVOLJNO MASTI, OPASNO JE I PO ŽIVOT! Evo kako ćete prepoznati da vašem telu nedostaju OVE BITNE NAMIRNICE!

Žena -

Najvažnija stvar koju treba da znate je da masti nisu vaši neprijatelji. Naprotiv, one su esencijalne hranljive materije bez kojih doslovno ne možete da budete zdravi. Izbegavanjem ozbiljno škodite svome telu i zdravlju.

Ovo su znakovi koji će vam otkriti da ne unosite dovoljno ovog važnog makronutrijenta.

Uvek gladni

Stalni napadi gladi mogu biti znak da ne unosite dovoljno masnoća. Masti igraju važnu ulogu u sitosti. Usporavaju pražnjenje želuca, što dovodi do dužeg osećaja punog stomaka. Dakle, ako izbegavate masti, vrlo verovatno ćete brzo osetiti glad.

Masti
foto: Shutterstock

Uvek umorni

Ovo je i svojevrsna posledica gladi i nedostatka masti. Naravno da ćete biti umorni ako ne unosite dovoljno masti. To je zato što mast snabdeva vaše telo energijom (čitaj: gorivom) u obliku kalorija. Jedan gram masti sadrži devet kalorija, što je dvostruko više od ugljenih hidrata i proteina koji imaju po četiri kalorije.

Masti
foto: Shutterstock

Bole zglobovi

Ako čujete kako vam zglobovi škripe i pucketaju, krivac može biti nedostatak zdravih masti na vašem tanjiru. Upala u telu jedan je od glavnih uzroka bolnih zglobova. Mononezasićene masti, polinezasićene masti i omega-3 masne kiseline, mogu da pomognu u smanjenju žarišta i zdravlju zglobova. Zapamtite: hronična upala doprinosi mnogim ozbiljnim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes i rak.

Često bolesni

Ne možete da se rešite prehlade? Možda treba da proučite unos masti. Određene vitamine telo može da dobije samo iz prehrambenih masti koje unosite hranom. Nedostatak esencijalnih vitamina i minerala može vas učiniti manje otpornima na bolesti. Na primer, vitamin E je moćni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja. Nedostatak ovog vitamina oslabljuje imunitet.

Masti
foto: Shutterstock

Kolika je preporučena dnevna doza masti?

Stručnjaci navode da masti u ishrani treba da iznose oko 20 do 35 posto ukupnih kalorija. Stoga, ako pojedete 2.000 kalorija dnevno, treba da unesete od 400 do 700 kalorija masti. Birajte samo monozasićene i polizasićene masti, a ne trans-masne kiseline.

Monozasićene masti: maslinovo ulje, bademi, pekan orasi, semenke bundeve Polizasićene masti: orasi, semenke lana, losos, skuša Omega-3 masne kiseline: inćuni, iverak, losos, sardine, avokado, jaja

Loša koncentracija

Jeste li znali da je ljudski mozak izgrađen od oko 60 posto masti? Dakle, logično je da je mozgu potrebna mast da bi dobro funkcionisao. Maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado mogu povećati proizvodnju neurotransmitera ključnih za učenje i pamćenje. Povećana konzumacija DHA (vrsta omega-3 masne kiseline) povezana je sa smanjenom stopom mentalnih poremećaja poput poremećaja pažnje (ADD), depresije i bipolarnih poremećaja.

Masti
foto: Shutterstock

Suva koža

Određene masti igraju važnu ulogu i u izgledu kože. Polinezasićene masti, poput onih koje se nalaze u lososu, orasima i lanenim semenkama, pomažu u proizvodnji i održavanju prirodnih uljnih barijera na koži. Drugim rečima, ako želite blistavu, glatku kožu, počnite da jedete zdrave masti.

Masti
foto: Shutterstock

Suva kosa

Ako vam je kosa poput slame ili ispada u pramenovima, manjak masti u ishrani može da bude uzrok. Kao i ostatak tela, tako su i kosi potrebne hranljive materije kako bi bila jaka. Zdrave masti podmazuju najveći spoljni sloj kože, a on podstiče hidrataciju vlasišta i poboljšava integritet kose.

Masti
foto: Shutterstock

Imate nepravilan ciklus

Masti su gradivni blokovi estrogena i progesterona. Dakle, ako ih ne jedete dovoljno, to utiče na vaš redovni mesečni ciklus, prouzrokujući neredovne ili obilne menstruacije, PMS ili izostanak ovulacije.

Kurir.rs/Glorija.hr/Lj.J.

Bonus video:

02:42

ZABORAVITE NA VIŠAK KILOGRAMA UZ OVAJ RASPORED U ISHRANI! ​Nutricionista preporuluje NAPITAK koji TOPI mast i obnavlja organizam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track