NISTE SIGURNI DA LI VAŠE DETE I DALJE TREBA DA SPAVA PO DANU? Ovo su ZNACI da je dovoljno poraslo da ne mora na POPODNEVNU DREMKU
Foto: Profimedia

DILEMA KOJA MUČI MNOGE RODITELJE

NISTE SIGURNI DA LI VAŠE DETE I DALJE TREBA DA SPAVA PO DANU? Ovo su ZNACI da je dovoljno poraslo da ne mora na POPODNEVNU DREMKU

Žena -

Prema babici i medicinskoj sestri Džejn Beri, postoje tri jasna znaka da je vaše dete spremno da prestane da spava tokom dana.

Vreme je za dremanje, ali vaše dete je potpuno budno i aktivno

Džejn kaže da, kad dete prestane da trlja oči u vreme dnevnog odmora, to je jedan od prvih znakova.

"Ako se vaše dete čini sveže i budno kad bi inače dremalo, sledite taj znak. Važno je i dalje pripaziti na znakove sna. Nekim danima možda će mu ipak trebati malo tišine i odmora", rekla je.

ćerke, majka
foto: Profimedia

Vreme za spavanje mnogo je kasnije od uobičajenog

Opšteprihvaćena je istina da svaki roditelj voli period dnevnog odmora svog deteta, stoga će nastojati da produži taj period što više. Ipak, ako dete s vremenom pomeri večernje spavanje sa 7 prema 10 ili 11 sati, to bi mogao da bude znak da mu je onaj popodnevni odmor bio suvišan.

Slučajno ste propustili popodnevni san, a dete nije imalo ispade do kraja dana

Vaše dete se tako dobro ponašalo na dečjoj zabavi ili u supermarketu da niste odmah ni primetili da taj dan nije spavalo. Pripremate se za neizbežnu nervozu kasnije popodne ili predveče, ali ona ne stiže.

dete
foto: Profimedia

Iznuzeci od pravila

Kao što znamo, svako dete je drugačije, pa postoji nekoliko izuzetaka od ovog trajnog pravila.

Ranoranioci

Prema rečima Džejn Beri, deca koja propuštaju dnevni odmor, uveče odlaze na spavanje nešto ranije.

"Ovo je takođe slučaj ako imate dete koje se budi jako rano ujutru, npr. u 3.30 ili 4 ujutru. To je znak da mu zapravo treba barem jedan dnevni san."

spavanje, mama, majka, dete, ćerka
foto: Profimedia

Brzi rast i promena rutine

Svako razdoblje rasta ili promene rutine može da izbaci teoriju o ukidanju dnevnog odmora iz rutine, stoga Džejn savetuje da budete fleksibilni i spremni da se prilagodite potrebama deteta.

Vreme za mir i tišinu

Sva deca mogu da imaju koristi od toga da provedu deo dana u miru i tišini, kako kaže Džejn. Dakle, čak i ako vaše dete više ne drema po danu, nemojte zanemariti prednosti koje mu može doneti sat vremena mira u sobi, čitajući knjigu ili se tiho igrajući.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:18

KAKO PREPOZNATI ZNAKOVE KOD ADOLESCENATA PRE SAMOPOVREĐIVANJA? Stručnjaci otkrili: Roditelji dolaze ne znajući da dete ima problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track