ČAŠA OVOG NAPITKA JE PRAVA BOMBA ZA ORGANIZAM! Kada čujete šta sve može SOK OD CELERA pićete ga svaki dan: Veoma je dobar za telo!
Foto: Shutterstock

NIJE UKUSNO ALI JE KORISNO

ČAŠA OVOG NAPITKA JE PRAVA BOMBA ZA ORGANIZAM! Kada čujete šta sve može SOK OD CELERA pićete ga svaki dan: Veoma je dobar za telo!

Žena -

Ovaj napitak ima brojne blagodati za organizam, a u poslednje vreme je postao i veoma popularan

Konzumiranjem soka od celera vršite detoksikaciju organizma, ali i činite dobro vašoj koži i kosi. Mnošvto je dobrobiti od celera.

Celer je odličan izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i mnogih drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi koren, stabljika i list. Neizostavan je deo supa, salata, čorbi i variva, a sušeno seme celera upotrebljava se kao poseban začin.

Lekovitost ovog povrća poznata je od davnina. Ljudi su uzgajali celer jer su smatrali da jača imunitet, a semenke su korišćene za ublažavanje bola. Evo šta sve leči...

celer
foto: Profimedia

Smanjuje rizik od nastanka Alzhajmerove bolesti

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju sok od stabljike celera barem 3 puta nedeljno imaju 76% manji rizik od nastanka Alzhajmerove bolesti. Naime, ova biljka bogata je luteolinom - flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije, štiti i pospešuje pamćenje.

Ublažava hronične upale

Poliacetilen iz celera je neverovatno sredstvo za poboljšanje upala, uključujući upale kao što su artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitis. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjenju oticanja, prilikom lečenja bolnih zglobova, a istovremeno opuštaju mišiće. Pored toga, celer smanjuje rizik od pojave dijabetesa i bolesti srca.

lekar, Krvni Pritisak
foto: Shutterstock

Reguliše krvni pritisak

Farmaceuti su naučno dokazali da se visok krvni pritisak smanjuje za 14% nakon samo nekoliko nedelja konzumiranja celerovog soka. Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom celerov sok jedan je od najdelotvornijih načina da ga snizite.

Poboljšava imunitet

Bogatstvo vitaminom C čini celer i celerov sok jedinim od najboljih saveznika jakog imuniteta. Smanjuje simptome prehlade, te se njegova konzumacija posebno preporučuje kada ste bolesni ili prehlađeni. Osim vitamina C, za očuvanje odbrambene moći organizma zaslužna je i supstanca kumarin.

Online kupovina, Hangar, Springwell, zdravlje, imunitet, ženšen
foto: Profimedia

Povoljno utiče na kožu

Ukoliko vodite bitku sa aknama na licu ili imate problema sa kožom, redovno konzumiranje celerovog soka pomoći će vam u toj borbi. Celer je bogat mineralima, koji čuvaju elastičnost kože, kao i vitaminima C i B, koji značajno doprinose njenom zdravlju.

Snižava holeserol

Laboratorijska istraživanja Univerziteta u Čikagu dokazala su celer smanjuje nivo lošeg holesterola za čak sedam puta i to ako pijete sok samo 4 puta nedeljno.

Proton System, srčane bolesti, Infarkt, kardiovaskularne tegobe, Krvni Sudovi, holesterol, Srce
foto: Promo

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:46

NA KLIK DO SVEŽEG VOĆA, POVRĆA I DRUGE ROBE: U Subotici osnovana prva onlajn pijaca u Srbiji! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track