ZABORAVIĆETE NA UMOR I MANJAK ENERGIJE: Vitamini i minerali neophodni svakoj ženi, a mnogo pomažu
Foto: Shutterstock

JAKE I ZDAVE

ZABORAVIĆETE NA UMOR I MANJAK ENERGIJE: Vitamini i minerali neophodni svakoj ženi, a mnogo pomažu

Žena -

Ako se često osećate umorno i bezvoljno, vreme je da se zapitate koliko je raznovrsna vaša ishrana

Da bi funkcionisalo bez ikakvih problema i zastoja, ženskom telu su neophodni određeni vitamini i minerali. Oni su važni kako za zdravlje, tako i za izgled svake žene. Ovo je lista nutrijenata koji su neophodni pripadnicama nežnijeg pola.

Gvožđe - Kada u organizmu nema dovoljno gvožđa, javlja se opšta slabost organizma koja je kod žena triput češća nego kod muškaraca. Ovaj mineral ima glavnu ulogu u snabdevanju ćelija kiseonikom i veoma je važan za održanje energije. Gvožđe se nalazi u mesu, ribi, spanaću, mahunarkama, džigerici, plodovima mora. Da biste ga što bolje iskoristili iz hrane, istovremeno konzumirajte vitamin C.

Gvožđe
foto: Thinkstock

Kalcijum - Važan je za izgradnju kostiju i mišića i održavanje zdravog krvnog pritiska. Ako ga nemate dovoljno u organizmu, osetićete nervnu osetljivost, patićete od nesanice, srce će ubrzano kucati, a mišići se grčiti. U slučaju većeg nedostatka kalcijuma osetićete i ukočenost, trnjenje u rukama i nogama, bolove u mišićima. Neodostatak kalcijuma se odražava i na lepotu kose i noktiju. Kalcijum možete naći u mlečnim proizvodima, pasulju, orašastim plodovima, soji...

Mleko, Kalcijum, Sir
foto: Profimedia

Folati - smanjuju rizik od raka i podstiču stvaranje novih ćelija u telu. Folata ima u avokadu, kelju i leblebijama.

Magnezijum - pomaže mišićima i nervima, reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ima ga u smeđem pirinču, avokadu, leblebijama.

Vitamin B12 - podiže raspoloženje i energiju, pomaže kod probave, čuva zdravlje srca, kože i kose. Ima ga u morskim plodovima, jogurtu, žitaricama, ali ga telo teško apsorbuje iz hrane.

0092305031, škampi, morska hrana, morski plodovi
foto: Profimedia

Vitamin D3 - pomaže da se apsorbuje kalcijum koji je dobar za kosti i smanjuje rizik od gripa, dijabetesa i raka. Telo ga dobija sunčanjem, a ima ga u nekim pečurkama i iznutricama.

Vitamin E - vrlo snažan antioksidans. Balansira hormone, jača kosu, obnavlja kožu, ublažava PMS. Kao i vitamini B i D, gubi se kuvanjem namirnica. Najviše ga ima u orašastim plodovima, semenkama, ribljem ulju.

Semenke
foto: Shutterstock

Vitamin K2 - vrlo važan za srce, mozak, kosti i oralno zdravlje. Ima ga u tvrdim sirevima, žumancima i lisnatom, zelenom povrću.

(Kurir.rs)

04:35

OVA BOLEST KOSI ŽENE U SRBIJI, SVAKOG DANA JEDNA UMRE! Doktor Stefanović apeluje: Ako osećate ove simptome, HITNO se javite lekaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track