HOĆETE DA SMRŠATE, ALI VAM SE NE DA NIKAKO: Naučnici otkrili vezu ove HEMIKALIJE i sala na stomaku koje nikako da skinete!
Foto: Profimedia

zanimljivo

HOĆETE DA SMRŠATE, ALI VAM SE NE DA NIKAKO: Naučnici otkrili vezu ove HEMIKALIJE i sala na stomaku koje nikako da skinete!

Žena -

Da li ste znali da postoje i faktori iz okoline koji utiču na mršavljenje? Naime, na gojenje može uticati hemikalije, koje se nalaze u pakovanjima namirnica, kažu norveški naučnici.

Kada pokušavate da smršate, dovoljno vam je teško što se odričete omiljene hrane ili se pridržavate nekog vrlo striktnog režima. Dodajmo tome i fizičku aktivnost i već ste opterećeni za čitav dan, a tek ste počeli! I to takvi da vam nikada ne bi pali na pamet - reč je o pakovanjima u kojima stiže naša hrana i hemikalijama koje se u njima nalaze. One mogu negativno da utiču na metabolizam i uspore mršavljenje!

Struk, Obim Struka, Mršavljenje
foto: Profimedia

Istraživanje sprovedeno na norveškom Univerzitetu nauke i tehnologije utvrdilo je da ftalati i bisfenoli ometaju metabolizam, ali oni uopšte nisu najgori! Analizirana su 34 pakovanja raznih namirnica kao što su pića, jogurt, ali i brza hrana.

- Bilo koje plastično pakovanje može da sadrži više stotina hemijskih smeša, od kojih desetine mogu uticati na metabolizam. Plastika može doprineti većoj težini ili gojaznosti, naročito jer ove supstance ne ostaju uvek u samom pakovanju već se mogu zadržati i na hrani", rekao je dr Martin Vagner, profesor biologije na tom univerzitetu.

Kada je brza hrana u pitanju, utvrđeno je da je najviše štetnih materija bilo u pakovanju mesnih proizvoda kao što su hamburgeri ili buritosi.

- Ograničite korišćenje plastike, posebno ako sadrži ftalate i bisfenole. Problem je i činjenica da se oni često nalaze u pakovanjima kućne hemije, šampona ili sapuna - dodao je on.

mrsavljenje
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

00:04

URNEBESNO! Kako staviti kapu za plivanje u jednom potezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track