IAKO PRIJA, MOŽE DA BUDE OPASNA: Kako čaša HLADNE vode utiče na organizam i kome se nikako ne preporučuje
Foto: Profimedia

OMILJNO PIĆE

IAKO PRIJA, MOŽE DA BUDE OPASNA: Kako čaša HLADNE vode utiče na organizam i kome se nikako ne preporučuje

Žena -

Nema ništa lepše od hladne vode tokom vrućina

Odličan je način da se rashladite, ali i utolite žeđ. Međutim, možda niste znali da hladna voda i te kako može da bude opasna.

Hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet, sužava krvne sudove i agresivno deluje na zubnu gleđ. Osetljivost zuba na hladnu vodu često je posledica oštećenja gleđi ili desni, usled agresivnog pranja zuba, taloženja plaka, karijesa kada je osetljivost zuba na hladne ili vruće napitke pojačana.

Kako hladna voda deluje na organizam? Hladna voda je uvek ukusnija jer njena niska temperatura može da "zamaskira" loš ukus. I pored dobrih svojstava vode koja važi za jedno od najzdravijih pića, konzumacija hladne vode može stresno da deluje na organizam, izazove respiratore probleme, zgruša i oteža izbacivanje sluzi. Upotreba hladne vode može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

Glavobolja
foto: Shutterstock

Studija iz 2001. Odeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, otkrila je da je 7,6 odsto žena imalo simptome glavobolje posle konzumacije 150 ml ledeno hladne vode.

Slabi imunitet Ispijanje hladne vode može oslabiti imunitet i umanjiti mogućnost tela da se izbori sa bakterijama i virusima. Konzumacija hladne vode deluje na zube, krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, stomak, digestivni i imuni sistem.

Umanjuje broj otkucaja srca Pojedina istraživanja tvrde da hladna voda može umanjiti broj otkucaja srca. Konzumacija hladne vode posle 22 minuta dovodi do povećanja vrednosti krvnog pritiska.

Online kupovina, Hangar, Bio-Teo, Steva Marić, Komplet za srce, Angina pektoris, Srčani udar, Pritisak, Krvni sudovi
foto: Profimedia

Izaziva probleme s probavom Hladna voda može otežati gutanje hrane i problema sa probavom. Kod osoba koje već imaju stomačne probleme, može doći do aktiviranja problema posle konzumacije hladne vode.

Ko ne bi trebalo da pije hladnu vodu? Hladna voda preporučuje se sportistima, deci sa prekomernom težinom, osobama sa multiplom sklerozom i pacijentima sa hipotenzijom (niskim krvnim pritiskom). Fizička ili sportska aktivnost povećava telesnu temperaturu i uzrokuje umor. Konzumacija hladne vode, s druge strane, smanjuje temperaturu tela.

umor
foto: Shutterstock

Smatra se da deca sa prekomernom težinom konzumiranjem hladne vode dodatno troše energiju i time utiču na gubitak kilograma, zbog čega je njima i preporučljivo da piju hladnu vodu.

Starije osobe i bebe ne bi trebalo da piju hladnu vodu, jer se veruje, da njihov imuni sistem može burnije da reaguje na hladnu vodu.

(Kurir.rs/Najžena)

02:46

NA IZVORU SVETE PETKE I MUSLIMANI I KATOLICI TRAŽE LEK: Čudotvorna voda sa Kalemegdana donela je spas mnogim vernicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track