OMILJENA LETNJA OBUĆA MOŽE DA SE KUPI I ZA 100 DINARA, ALI UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Dok hodate u njoj, niste svesni da vam telo propada
Foto: Zorana Jevtić

istraživanja su pokazala

OMILJENA LETNJA OBUĆA MOŽE DA SE KUPI I ZA 100 DINARA, ALI UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Dok hodate u njoj, niste svesni da vam telo propada

Žena -

Voleli ih vi ili ne, japanke su definitivno sinonim za leto i omiljena letnja obuća već više od pola veka... Ova udobna i jeftina obuća gotovo je sigurno najpopularnija na svetu, s obzirom na to da nema osobe koja nema, ili bar nekad nije imala, jedan par japanki!

Premda su nekada bile namenjene uglavnom za odlazak na plažu, sada su postale neizostavan detalj i svakodnevnog, ležernog autfita, a s obzirom na to koliko su udobne i lagane - nije ni čudo!

japanke
foto: Profimedia

Često se brojne slavne lepotice i svetske dive mogu videti upravo u ovoj obući, a nose je kako uz lepršave dugačke haljine i kratke teksas šortseve, tako i uz helanke i trenerke. Naravno, ne smemo zaboraviti ni muškarce - kojima su leti japanke takođe obuća bez koje ne mogu!

Ovo je praktična i lako zamenjiva obuća u kojoj se stopalo lako kreće i pruža osećaj slobode, a najveći plus im je niska cena - u većini zemalja na svetu mogu se kupiti već za 100 dinara, pa je sasvim razumljivo zašto su najprodavanija obuća. Danas su se pretvorile i u trendi komade, pa se mogu pronaći i one nešto elegantnije i svečanije japanke sa ukrasima u vidu šljokica, cvetića, cirkona...

japanke
foto: Profimedia

No, uprkos popularnosti, dostupnosti i udobnosti ove obuće - oprez! Brojna istraživanja dokazala su da lako mogu da prouzrokuju probleme sa stopalima ukoliko se učestalo nose. Japanke, odnosno njihov dizajn često je "krivac" za nespretne padove i iskrenute zglobove, a ne pružaju gotovo nikakvu zaštitu od vrelog peska i sličnih stvari, i vrlo su nezgodne za šetanje po neravnom ili šljunkovitom tlu. Povrede nožnih prstiju i stopala su u njima lakša nego u bilo kojoj drugoj vrsti obuće, jer je izloženost spoljašnjim uticajima u japankama najveća.

Noge, Stopala, Japanke

Takođe, u njima nije lako ni trčanje, skakanje, kao ni vožnja automobila ili bicikla - lako spadnu sa nogu, a može se desiti i da se kaiš odvoji od podloge za stopala. Osobama sa ravnim stopalima preporučuje se drugačiji i stabilniji izbor obuće, a pedijatri ističu da je najbolje ne dozvoljavati deci da ih nose dok se stopalo potpuno ne razvije.

(Kurir.rs/ Blic žena)

Bonus video:

03:16

Kako da povratitte novac ako vam vodootporna obuća propusti: Stručnjak otkrila cake kako nas trgovci varaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track