OVAJ TRIK UVEK POMAŽE: Evo kako da zaustavite DOSADNO ŠTUCANJE na jednostavan način
Foto: Shutterstock

PROBAJTE

OVAJ TRIK UVEK POMAŽE: Evo kako da zaustavite DOSADNO ŠTUCANJE na jednostavan način

Žena -

Ovaj problem nastaje najčešće kada se hrana uzima prebrzo ili u većim količinama, ali i iz drugih razloga

Štucanje je kratkotrajna kontrakcija glavnog mišića uključenog u disanje. Ono što se zaista događa jeste da se vaša dijafragma - koja se inače širi i skuplja dok dišete - odjednom brzo i refleksno skupi.

Ta snaga skupljanja natera prostor između vaših glasnih žica da se zatvori, što rezultira zvukom koji čujemo kad štucnemo.

U isto vreme, ovo zatezanje može povećati negativan pritisak koji pomaže u izbacivanju vazduha zaostalog u crevima, dok simultano ono što ste progutali šalje sve dublje niz grlo - prema želucu. Sve ovo ima smisla kad pomislite na to koje radnje obično prethode štucanju. Prebrzo jedenje, žvakanje žvakaće gume i pijuckanje gaziranih pića mogu nagurati višak vazduha u grlo - gde on ne pripada.

štucanje
foto: Profimedia

Kako da prestanemo

Kad vas napadne štucanje, verovatno vam nije toliko stalo do toga šta je razlog već samo razmišljate kako da ga zaustavite. Dobra vest je da će većina slučajeva štucanja nestati sama od sebe u razumnom vremenskom roku bez ikakve intervencije. Ali ako vam se dogodi da štucanje traje nekoliko sati, "lekovi" poput plašenja ili kašičice šećera neće baš delovati.

Držanje daha i pijenje vode nešto su delotvorniji jer dovode do povećanja količine vazduha u grlu. Ovaj mehanizam nije u potpunosti dobro shvaćen, ali stručnjaci smatraju da se verovatno radi o nekoj vrsti "restartovanja" refleksnog luka štucanja ili promene načina disanja.

Ako pak štucate duže od dva dana, potražite pomoć lekara, jer bi iza toga mogao da se krije dublji problem, kao što je refluks, određene vrste bruha i tumori povezani s mozgom ili grudima, kao i moždani udar ili meningitis.

Saveti, štucanje

Ovo zaista pomaže

1. Uzmite čašu obične vode.

2. Ustanite.

3. Podignite ispruženu levu ruku iznad glave.

4. Desnom rukom primaknite čašu.

5. Duboko udahnite i pijte male gutljaje vode. Štucanje će prestati pre ispijene čaše!

(Kuriri.rs)

06:52

Pevača Ćema korak delio od velike nesreće JEDVA SAČUVAO ZDRAVLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track