PRODUBITE DODATNO NJEGOV IZVANREDAN UKUS: Trk na pijacu, OVO je 10 perfektnih načina da brzo i lako poslužite PARADAJZ!
Foto: Shutterstock

nemojte propustiti

PRODUBITE DODATNO NJEGOV IZVANREDAN UKUS: Trk na pijacu, OVO je 10 perfektnih načina da brzo i lako poslužite PARADAJZ!

Žena -

Tokom letnje sezone najčešće pravimo salatu od paradajza, ali brzo i lako može dodatno da se produbi njegov izvanredan ukus

Paradajz, izuzetan dar prirode, zaista ima savršenu reputaciju: štiti srce, reguliše nivo holesterola, odličan je za probavu, čisti organizam, pozitivno utiče na ten i zdravlje kože, a koristan je i kod sunčanja.

Paradajz
foto: Shutterstock

Iako plod od 100 g ima samo 18 kCal, sadrži većinu neophodnih aminokiselina, bogat je vlaknima i ima samo 0,2 odsto masti.

Sad kad mu je sezona, jedite paradajz svaki dan, i to ne samo kao salatu. Možete ga pripremiti na bezbroj načina, a evo nekih uz koje ćete ga još više zavoleti!

Korpice od paradajza

Paradajz
foto: Shutterstock

Napravite korpice od lisnatog testa, premažite ih maslinovim uljem, malo pospite parmezanom i napunite s dosta paradajza sečenog na kriške ili krugove. Pecite 20 minuta na 200°C. Dodajte zelenu salatu i dobićete brz šareni obrok.

Šareni gaspačo

Paradajz
foto: Shutterstock

Izaberite najukusniji, sočni paradajz koji možete pronaći za ovu rashlađenu supu. Neka paradajza bude u razmeri 3:1 sa ostalim sastojcima, a to su paprika, luk i krastavci, pa ih sameljite u blenderu i začinite po želji.

Laki potaž

Paradajz
foto: Shutterstock

Dinstajte luk i oljušten paradajz. Dodajte malo brašna i mleko da biste dobili kremast ukus. Začinite i po želji ubacite prstohvat sode bikarbone ili šećera da smanjite kiselost paradajza. Na kraju, ako ne volite komadiće povrća u čorbi, mlaku tečnost izblendajte i poslužite.

Kapreze salata

Paradajz
foto: Shutterstock

Svež paradajz, mocarela, bosiljak i maslinovo ulje su sve što vam je potrebno da napravite ovu fenomenalnu letnju salatu.

Pikantni romesko sos

Pečenje paradajza pojačava njegovu slatkoću i ukus i ključno je za ovaj pikantni sos iz Španije. Propržite ili lagano ispecite nekoliko paradajza u rerni s celom glavicom belog luka.

Paradajz
foto: Shutterstock

Ubacite sve to u blender s nekoliko badema (oni sosu daju gustinu pa sami procenite količinu), maslinovim uljem i malo balzamika i dobili ste romesko sos, katalonski klasik.

Domaći sos

Zdraviji je i jeftiniji od kupovinog. Neka sastojci budu jednostavni: dinstajte samo paradajz, beli luk i luk.

Paradajz
foto: Shutterstock

Dodajte začine, so i biber prema ukusu.

Slatki džem

Kuvajte zeleni ili crveni paradajz sa iseckanim lukom, smeđim šećerom, đumbirom i sirćetom dok smesa ne postane gusta i sjajna. Poslužite slatki džem uz kreker ili prepečeni tost.

Paradajz
foto: Shutterstock

Paradajz na roštilju

Prepolovite paradajz, isečenu stranu premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju (sa isečenom stranom nadole) dok ne omekša i malo ne pocrni. Toplota pojačava ukus paradajza, a takođe povećava i njegovu antioksidativnu moć menjajući likopen, mikronutrijente, u oblik koji je lakši za vaš organizam.

Paradajz
foto: Shutterstock

Začinjena čorba sa sočivom Mešavina začina od čilija, belog luka i drugih začina po želji, čini ovo vegetarijansko jelo super ukusnim i aromatičnim. Paradajz i šargarepa dodaju sočivu slatke note i obezbeđuju vitamine A i C.

Paradajz čorba, Sočivo
foto: Shutterstock

Sočivo je, ianče, bogat izvor gvožđa, vlakana i proteina, a ima malo masti kalorija. Jelo je gotovo za oko 45 minuta.

Klasičan sendvič

Na prepečen hleb ili od od celog zrna stavite debele kriške paradajza, zeleniš po želji (rukola je idealna) i dve kriške debelo isečene, prepečene slanine. Ako volite majonez i dodate manje od jedne kašike – vaš sendvič će imati manje od 500 kalorija.

Sendvič, Paradajz, Bruskete
foto: Shutterstock

A ako preskočite jednu krišku slanine, možete da odbijete dodatnih oko 100 kalorija iz ovog klasičnog sendviča.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

13:09

OVO JE NEPOGREŠIVI RECEPT ZA USPEH Psiholog Ćulafić OTKRILA najveće tajne naše podsvesti VAŽNO JE SHVATITI JEDNU STAVR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track