SVEJEDNO DA LI VIŠE VOLITE CRNO ILI BELO, UŽIVANJE JE TU: Evo zašto je dobro jesti grožđe i koje sve vitamine ima
Foto: Shutterstock

SEZONA JE

SVEJEDNO DA LI VIŠE VOLITE CRNO ILI BELO, UŽIVANJE JE TU: Evo zašto je dobro jesti grožđe i koje sve vitamine ima

Žena -

Od davnina poznato kao voće bogova, prepuno je vitamina, minerala i hranljivih materija, a pored svega je veoma ukusno

Sezona je grožđa i savršeno vreme da konzumirate ovo zdravo voće. Osim što je slatko i ukusno, ima mnogo koristi za naše zdravlje.

Bobice grožđa bogate su vitamina A, B6, B i folnom kiselinom, a 400 grama obezbediće preporučenu dnevnu količinu vitamina C.

dete, grožđe
foto: Profimedia

Zdravstvene prednosti

Grožđe se može koristiti i kao lek za astmu, jer povećava vlagu u plućima i smanjuje napade astme, a čašica vina će vas osloboditi migrena. Naučnici s Univerziteta Ilinois tvrde da prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.

Poznato je da je grožđe prepuno gvožđa, a njegovom redovnom konzumacijom rešićete se umora i dekoncentracije. Konzumiranjem grožđa podižete i nivo azotovog oksida u krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.

dete, grožđe
foto: Profimedia

Napravite sok

Sok od grožđa deluje antioksidativno i ima pozitivne učinke na telo. On sadrži i vitamine i minerale kao što su: C, B, mangan i kalijum. Sok od grožđa snižava holesterol, jača imunitet i poboljšava metabolizam. Priprema se bez kuvanja. Sastojci koji su vam potrebni su pola kilograma crnog, slatkog grožđa i limun. Bobice grožđa potopite u vodu i stavite da se natapaju deset minuta.

Nakon toga bobice stavite u blender i dodajte 150 ml vode. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost, procedite je i dodajte sok jednog limuna. Ovaj osvežavajući i zdrav napitak u frižideru može stajati do dva dana.

(Kurir.rs)

09:25

IVANA SIMIĆ: U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track