ODMAH IH BACITE: Ukoliko primetite ovu promenu na JAJETU, to je jasan znak da NIJE za JELO
Foto: Shutterstock

TOKSIČNO

ODMAH IH BACITE: Ukoliko primetite ovu promenu na JAJETU, to je jasan znak da NIJE za JELO

Žena -

Jaja su namirnica koju najčešće konzumiramo za doručak ili večeru, sa prženom slaninicom i mogućnošću da se spremaju na razne načine, omiljni su i najpraktičniji obrok koji se brzo priprema među ljudima širom sveta.

0468071432, jaja, prodavnica, kupovina
foto: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Zdravstvene prednosti jaja Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunitet koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde kako svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ipak, to nije istina. Jedina istina je da treba biti umeren. Naime, jaja predstavljaju najčešći oblik proteina (belance) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalan nivo holesterola ne bi trebalo da pojedete više od dva jajeta dnevno - opasnost od holesterola se krije u žumancu. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji reguliše nivo onog lošeg.

Žumance takođe sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom. Ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti da li je jaje pokvareno pre jela.

Evo koji znakovi ukazuju da ih treba baciti...

Jaje, Ljuska, Belance, žumance
foto: Profimedia

Promene boje belanaca Ako je belance poprimilo nijansu perle, bacite jaje odmah, savetuju stručnjaci. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može javljati da se radi o pokvarenoj namirnici. U pitnanju je bakterija Pseudomonas, koja je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci. - Ova bakterija stvara pigment u belancu jajeta, pa ako primetite da belance nema vama poznatu boju, bacite ga.

Pseudomonas bakterija može izazvati promene Osim boja koje smo naveli, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promene. Dakle, može se raditi o promeni mirisa, a belance može poprimiti i zelenkastu boju.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

02:25

NABAVLJAJU JAJA ZA 6 DINARA PA IH PRODAJU ZA 18

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track