LEKARI OTKRILI KAKO IGRICE UTIČU NA DETETOV MOZAK: Ako primetite OVE PROMENE, evo šta treba da radite
Foto: profimedia

ZA PRAVILAN RAZVOJ MALIŠANA

LEKARI OTKRILI KAKO IGRICE UTIČU NA DETETOV MOZAK: Ako primetite OVE PROMENE, evo šta treba da radite

Žena -

Video igrice mogu da imaju negativan uticaj na mozak deteta ako ih igra predugo i prečesto. Prema stručnjacima, video igrice pružaju previše stimulacije.

- Prednji režanj mozga dobro reaguje na to. Zato su videoigre zanimljive, ali to takođe znači da bi deca mogla previše da se uznemire kada tok igrice ne ide kako su planirali. Video igrice potiskuju negativne emocije, a taj osećaj može da se pojavi kao ljutnja.

Naučnici ističu da video igrice mogu da smanje pamćenje. Budući da su zanimljive, deca će pamtiti detalje, ali istraživanja su pokazala da prekomerna upotreba ekrana i uređaja može blokirati druga sećanja.

Deca, Igrice, Internet
foto: Profimedia

- Ako vaše dete insistira na igranju igara tokom putovanja, verovatno se neće sećati nekih događaja, što mu uskraćuje iskustvo povezivanja s porodicom. To je takođe štetno za učenje.

Osim navedenog, mozak deteta u razvoju još uvek uči da razlikuje stvarno od nestvarnog. Videoigre zbunjuju taj proces.

- To znači da dete neće razmišljati o kupovini dodataka za igre. Neće shvatati da se radi o stvarnom novcu njegovih roditelja. Ili, još gore, neće razmisliti o komunikaciji s opasnim strancem koji deluje prijateljski - dodaju stručnjaci.

Računar, Deca, Kompjuter, Dete, Igrice

Kako pomoći detetu? Ako se dete uznemiri kad mu kažete da prestane da igra igrice, odmah napravite strogi raspored kada su igre dozvoljene i uključite pauze. Ako primetite da ga igre ometaju u učenju, dopustite ih tek kada završi sa domaćim zadatkom. Ako je detetu stalo jedino do video igarice, napravite raspored nedeljnih aktivnosti koje uključuju vreme koje će provoditi s vama, prijateljima i na otvorenom.

(Kurir.rs/Faktor.ba)

Bonus video:

01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track