MEKANE SU, PROZRAČNE, MOGU SE PUNITI ČIM GOD VAM SRCE POŽELI: Zovu ih pamuk kiflice i mnogo su ukusne, a lako se prave! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

gledaju i šta mu je na stolu

MEKANE SU, PROZRAČNE, MOGU SE PUNITI ČIM GOD VAM SRCE POŽELI: Zovu ih pamuk kiflice i mnogo su ukusne, a lako se prave! (RECEPT)

Žena -

Mekane su, prozračne, mogu se puniti čim god vam srce poželi, a koliko su divne teksture govori i samo njihovo ime: pamuk kiflice.

Kiflice
foto: Shutterstock

SASTOJCI:

Testo

1 kg glatkog brašna

7 dl mleka

2 dl ulja

1 kesica praška za pecivo

1 mala kašika soli

40 g svežeg kvasca (1 kocka)

1 velika kašika šećera

šećer
foto: Shutterstock

Premaz

1 žumance

1 velika kašika mleka

2 velike kašike susama

PRIPREMA:

1. Kvasac i šećer pomešajte s toplim mlekom, pa ostavite desetak minuta da zapeni.

2. U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, ostatak mleka, prašak za pecivo i ulje. Zamesite testo i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.

3. Kad ste zamesili glatko testo, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mestu i bez promaje da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

testo
foto: Profimedia

4. Razvaljajte testo na oko centimetar debelo i režite trouglove koje ćete zarolati u kiflice. Možete i malo zarezati uži deo tako da izgleda drugačije kad smotate, a ne kao klasična kiflica. Ako vam je to komplikovano, ne morate.

5. Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Dotle upalite rernu da se greje na 200 stepeni.

6. Žumance pomešajte s jednom kašikom mleka i premažite kiflice, posipite s malo seusama i stavite da se peku oko 25 minuta. Vreme pečenja zavisi od toga koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track