PORUKA VLADIKE GRIGORIJA O NASILJU NAD ŽENAMA ODZVANJA SRBIJOM: Muž koji je u stanju da TUČE ženu nije ni MUŽ, ni MUŠKARAC!
Foto: Printskrin/Instagram

SVIM SRCEM UZ ŽENE

PORUKA VLADIKE GRIGORIJA O NASILJU NAD ŽENAMA ODZVANJA SRBIJOM: Muž koji je u stanju da TUČE ženu nije ni MUŽ, ni MUŠKARAC!

Žena -

Vladika Grigorije izneo je na društvenim mrežama svoj stav o nasilju nad ženama i decom. Svaka rečenica njegovog izlaganja nosi snažnu poruku,a počeo je sledećim rečima: "Nema ništa nečasnije od nasilja nad ženama i decom".

Poruke vladike Grigorija inače sluša i prati ogroman broj ljudi putem društvenih mreža, gde je on aktivan. Episkop diseldorfski i cele Nemačke često se oglašava kada su u pitanju goreće društvene teme, a jedna od takvih je svakako i nasilje nad ženama.

U današnjoj poruci, kao što je navedeno, izneo je svoje mišljenje o nasilju nad ženama i deci. Nažalost, usled neprestanog pristizanja vesti o porodičnom nasilju, alarmantno je da se ovaj veliki društveni problem mora što pre iskoreniti. Statistike radi, u Srbiji su u septembru ubijene tri, a od početka godine su kao žrtve porodičnog nasilja stradale 23 žene.

Ovo su reči vladike Grigorija:

"Ako želimo da budemo iskreni, a vreme je da budemo – borba protiv nasilja nad ženama i decom jeste istinska borba za porodicu.

Porodica treba da se brani tamo gde je ona prvenstveno ugrožena – a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice.

Muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dete, ne može se nazvati ocem.

Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu da u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice.

Svaki drugi postupak jeste ili licemeran ili ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti", naveo je vladika Grigorije, pa ukazao odnosno podsetio na važnu stavku: "Nema ništa časnije od toga da se stane u zaštitu žene. Ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer ona to nije, već zato što žena – delovanjem brojnih socioloških, kulturnih, i religijskih faktora – jeste najčešće žrtva nasilja".

U nastavku je poručio: "Kao nikad do sada, osećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i prije svega – ove žene su u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu.

I ne zaboravimo, Isus Hristos je stao u zaštitu žene kako bi je odbranio od nasilja.

Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izlečio (Lk 8, 40–48).

Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscelio joj kćer (Mt 15, 21–28).

Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11).

Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene".

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:40

LJUBOMORA JE PRERASLA U PSIHOPATOLOŠKI FENOMEN! Psiholog prokomentarisao JEZIVO NASILJE nad sestrom Uki Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track