TUNJEVINA ILI SARDINA? Stručnjaci otkrili koja vrsta ribe je ZDRAVIJA, ali i koja sadrži jedan OPASAN SASTOJAK
Foto: Profimedia

PROVERITE

TUNJEVINA ILI SARDINA? Stručnjaci otkrili koja vrsta ribe je ZDRAVIJA, ali i koja sadrži jedan OPASAN SASTOJAK

Žena -

Riba jeste zdrava namirnica zbog velikog procenta proteina i omega-3 mansih kiselina. Međutim, nije svaka vrsta jednako blagotvorna za naš organizam, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korištenja u ishrani.

Sardina najzdravija

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervirana riba i da s njom ne možemo pogrešiti. U 100 grama ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti, dobar rad ćelija i funkciju nerava. Sardine sadrže više vitamina E po porciji od tunjevine. Vitamin E je važan za dobru cirkulaciju, a kao antioksidant se bori protiv štetnih materija u organizmu. Ako dnevno pojedete 170 g sardine, dobićete oko 3,5 mg vitamina E, što je oko 23 odsto preporučenog dnevnog unosa. S druge strane, da biste uneli istu tu količinu vitamina E kroz tunjevinu, potrebno je da je pojedete dvostruko više nego sardine.

sardina, riba
foto: Profimedia

Visok sadržaj žive

Tunjevina ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcijuma je drastično niži, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tunjevini može naći. U nekim kompanijama u svetu počeli su čak da vrše proveru procenta žive pre nego što upakuju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvek retkost. Upravo ovaj štetni sastojak razlog je što mnogi stručnjaci za ishranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija.

Poreklo

Uvek je dobro proveriti i poreklo sadržaja konzerve. Najzagađenija tunjevina je ona ulovljena u Severnoj Americi i Evropi, a najmanje ona iz Severozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

Tunjevina, Tunjevina u konzervi
foto: Shutterstock

Umereno je uvek najbolje

Vodite računa i o količini. Nutricionisti preporučuju maksimalno dve konzerve tunjevine nedeljno, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih poslužite uz neslane namirnice.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:53

KAKO NADOKNADITI VITAMIN D PRIRODNIM PUTEM: Njegov nedostatak dovodi do TEŠKIH bolesti, Srbi POSEBNO ugroženi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track