SOJINO MLEKO: Zdrava zamena tokom posta, a možete ga napraviti i sami
Foto: Profimedia

ALTERNATIVA

SOJINO MLEKO: Zdrava zamena tokom posta, a možete ga napraviti i sami

Žena -

Svima dobro poznata alternativa za mlečne proizvode bez laktoze. Čitavu deceniju unazad polemiše se o tome da li je i koliko zaista dobro, u kojoj meri je bezbedno za naše zdravlje i da li uzrokuje karcinom dojki

Sojino mleko u prahu jeste zdravo, ali ga treba konzumirati umereno, kao i sve ostale namirnice. Pogodno je za vegane i vegetarijance jer ne sadrži sastojke životnjskog porekla, ali previše sojinog mleka može izazvati nadimanje i dijareju.

Mleko, trovanje hranom
foto: Shutterstock

Izbegavajte ako ste pod terapijom

Savetuje se oprez ukoliko uzimate neke lekove. Na primer, ne savetuje se osobama koje su pod terapijom za lečenje tumora ili štitne žlezde jer može negativno da utiče na hormone. Ne preporučuje se ni osobama koje imaju kandidu ili probleme sa bubrezima.

Alternativa tokom posta

Sve su popularnija biljna mleka, posebno u vreme posta, kada su dostojna alternativa kravljem, ali zanimljivo je da ovaj trend zapravo konstanta za neke ljude i da je nezaobilazan deo njihove ishrane i zdrave rutine. Ovo se najpre odnosi na vegane i vegeterijance, ali i ljude kojima mlečni proizvodi prave određene smetnje u organizmu, no konzumacija biljnog mleka postala je i neka vrsta pomodarstva i preke potrebe za one koji prate unos kalorija ili nutrijenata u svoj organizam.

Mleko, Biljno Mleko
foto: Profimedia

Veliki izbor

U svakoj bolje snadbevenoj prodavnici lako ćete pronaći čitavu paletu proizvoda ovog tipa, a čak ako vam se na primer i ne dopadne sojino mleko, do sada najrasprostranjenije, tu su još i bademovo, kokosovo, ovseno, pirinčano, orahovo, heljdino, pšenično... Zanimljivo je da upotreba biljnog mleka do te mere postaje uobičajena da je i u većini kafeterija i kafiće moguće poručiti kafu sa nekom vrstom ovakvog napitka. Ako očekujete da vam biljna mleka nadomeste ukus klasičnog mleka, ostaćete razočarani. Ipak, uprkos nešto drugačijem ukusu, ona su sjajan dodatak kafi, a vrlo su osvežavajuća i okrepljujuća i kada se piju samostalno.

Recept Donosimo i jedan do mnogobrojnih recepata za biljno mleko, a imajte na umu da su vam za pripremu istog neophodni dobar blender i strpljenje.

Sastojci:

  • 1 čaša badema ili indijskog oraha
  • 3 čaše vode
  • 4 urme (opciono)

Priprema:

  1. 1. Orašaste plodove zalijte vodom, pa ostavite da odstoje 8-12 sati. Nakon toga, prospite vodu i dobro operite plodove, pa ih ubacite u blender i dodajte vodu.
  2. Ako želite slađe mleko, dodajte i urme. Sve dobro izmiksujte, a potom procedite masu kroz gazu, pa mleko prespite u staklenu flašu ili činiju. Možete da ga čuvate u frižideru 3-4 dana.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:15

POTRAŽNJA ZA KOZJIM MLEKOM NIKAD VEĆA! Porodica iz Čačka sve što pomuze proda istog dana, sami nalaze kupce za 200 din po litru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track