I SVEMOGUĆA SODA BIKARBONA MOŽE DA SE POKVARI: Evo kako da proverite da li joj je istekao ROK TRAJANJA uz jednostavak trik!
Foto: Shutterstock

PRAKTIČNO

I SVEMOGUĆA SODA BIKARBONA MOŽE DA SE POKVARI: Evo kako da proverite da li joj je istekao ROK TRAJANJA uz jednostavak trik!

Žena -

Ako postoji sastojak u ostavi koji je svestran i čini čuda kod mnogih problema u domaćinstvu, to je soda bikarbona. Osim za kuvanje, koristi se za čišćenje, lečenje, a verovatno vam je najpoznatija kao sredstvo za čišćenje, te sredstvo koje održava svež miris frižidera. Međutim, ako toj sodi bikarboni istekne rok trajanja, svežina vašeg frižidera sigurno će biti narušena. Kako znate da vam se soda bikarbona pokvarila? Da biste to saznali, pomešajte je s vrućom vodom i sirćetom, piše Lifesavvy.

Soda bikarbona odlična je u odbrani od neprijatnih mirisa u frižideru jer upija sve smrdljive čestice hrane koje lebde u njemu. Dakle, kada toj sodi bikarboni konačno istekne rok trajanja, šta može da se dogodi? Pa, smrdljivi frižider.

Soda Bikarbona
foto: Profimedia

Takođe, iako vam upotreba sode bikarbone kojoj je istekao rok trajanja neće naškoditi ako je konzumirate, vaša peciva možda neće ispasti tako dobra, pa ćete svakako želeti da znate da li je rok istekao.

Da biste proverili da li vam se soda bikarbona pokvarila, jednostavno pomešajte pola šoljice vruće vode i četvrtinu kašičice belog ili jabukovog sirćeta. Zatim u smesu dodajte četvrtinu kašičice sode bikarbone. Ako odmah pršti ili stvara mehuriće, još uvek je dobro, a ako ne, vreme je da je bacite. Postoje hemikalije u vašoj sodi bikarboni koje uzrokuju ovu reakciju. Njihovim testiranjem dokazaćete da li su te hemikalije još uvek aktivne. Stoga, ako nisu aktivne, vaš frižider možda neće mirisati sveže, a pecivo se neće dići.

Soda Bikarbona
foto: Profimedia

Zanimljiva činjenica: Možete da izvedete isti test sa svojim praškom za pecivo samo dodavanjem vode bez sirćeta.

Dakle, ako shvatite da soda bikarbona ne osvežava vaš frižider, verovatno je vreme da je zamenite.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:20

PENZIONERI KUPUJU LEKOVE U VELIKIM KOLIČINAMA ZBOG OVOGA?! Stručnjaci za Kurir TV otkrili OPASNOST leka kome istekao rok trajanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja