HOĆETE SREĆAN BRAK? Evo koliko dugo bi trebalo da se LJUBITE sa voljenom osobom, jer osim STRASTI rasplamsava se još ponešto
Foto: Profimedia

probajte!

HOĆETE SREĆAN BRAK? Evo koliko dugo bi trebalo da se LJUBITE sa voljenom osobom, jer osim STRASTI rasplamsava se još ponešto

Žena -

Svi parovi s vremena na vreme naiđu na poteškoće kad je u pitanju intimnost. Ponekad su ljudi loše raspoloženi, ponekad se može činiti da je iskra prigušena, a ponekad parovi mogu jednostavno da upadnu u kolotečinu i da nema strasti.

poljubac, čelo
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ali pokazalo se da mali poljubac od samo šest sekundi može da pomogne vašem braku da ostane uzbudljiv i ispunjen ljubavlju.

Kad gledate unazad, razdoblje medenog meseca u vezi može se činiti kratkotrajnim. Ono što započne kao dugi, strastveni poljupci, maženje ili potpuna požuda za partnerom uskoro lako mogu postati "dogovoreni seks" i usputni poljubac pri dolasku ili odlasku.

Ali parovi ne moraju da se pomire sa tim. Zapravo, jedan stručnjak za veze otkrio je da jednostavan čin ljubljenja pomaže vezi da izdrži test vremena.

žena, herpes, Poljubac
foto: Shutterstock

Kaže se da je tajna dugotrajne veze poljubiti se na samo šest sekundi dnevno.

Dr Džon Gotmen, profesor emeritus psihologije na Univezitetu Vašington i autor knjige za samopomoć "Sedam načela za uspešan brak", rekao je da parovi moraju dovoljno da se maze i ljube kako bi u vezi opstala romantika.

Njegova je teorija da poljubac od šest sekundi deluje kao "privremena oaza" tokom užurbanog dana i može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze između ljubavnog para.

Novak Đoković, Jelena Đoković, poljubac
foto: Instagram/Jelena Đoković

Dr Gotmen je rekao za britanski Daily Star: "Nemojte da izlazite iz kuće bez poljupca koji traje šest sekundi, a na drugom kraju dana, pozdravite supružnika poljupcem od šest sekundi kako biste omogućili prielaz pun ljubavi u zajedništvo."

Iako se nekima može činiti pomalo nategnuto, kaže se da saveti dr Gotmena zapravo dolaze na temelju nekih naučnih dokaza.

par, veza, poljubac, krevet
foto: Profimedia

Očigledno, dobro staro ljubljenje snižava nivo kortizola (hormona stresa) i povećava oksitocin (hormon vezivanja) kao i dopamin (hormon sreće).

Antropolog Helen Fišer takođe tvrdi da ljubljenje dovodi do jačanja seksualnih nagona, što se nikada ne može smatrati lošom stvari.

Prema dr Gotmenu, trik od šest sekundi može koristiti parovima na sledeće načine:

  • Pomaže u održavanju povezanosti
  • Povećava fizički dodir
  • Može uticati na osjećaje naklonosti i divljenja
  • Podstiče ljude u vezi da više cene jedno drugo
  • Ako je inače sve u redu s parom, može biti uvod u puno strastveniji nastavak
  • To može biti vrlo umirujuće za oba partnera

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

Venčanje u crkvi Đorđa Đokovića i Saške Veselinov: Prvi poljubac ispred crkve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track