Najnovije vesti

JA SAM KARDIOLOG I 5 STVARI NIKADA NE RADIM! Doktorka otkrila kako da sačuvate ZDRAVLJE SRCA: Ova hrana može da uništi arterije !
Foto: Printscreen Tik Tok

PAZITE SE!

JA SAM KARDIOLOG I 5 STVARI NIKADA NE RADIM! Doktorka otkrila kako da sačuvate ZDRAVLJE SRCA: Ova hrana može da uništi arterije !

Žena

Nikol Harkin, koja radi kao kardiolog, podelila je na društvenoj mreži TikTok, pet stvari koje nikada ne praktikuje kako bi svoje srce održala zdravim i snažnim.

Ona tvrdi da nikada nije kasno da pokušamo da se promenimo i dok se faktori kao što su genetika ne mogu promeniti, 80 odsto svih srčanih udara mogla bi da se spreči donošenjem boljih odluka o našem zdravlju.

Ne jede crveno meso

Ona tvrdi da je postala vegetarijanka zbog prava životinja, ali kasnije je proučila niz istraživanja koja su dokazala prilično snažnu povezanost između crvenog, posebno prerađenog crvenog mesa i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

- Ne konzumiram nikakve životinjske proizvode i pozivam sve da izbegavaju crveno meso i prerađeno crveno meso - rekla je.

crveno meso, Zdravlje
foto: Shutterstock

Harkin je u videu koji je nedavno objavila na TikToku izjavila da "redovna konzumacija viršli, hamburgera i suhomesnatih proizvoda oštećuje arterije". Umesto toga, ljudima preporučuje da jedu više vlakana, koja se nalaze u voću, povrću, mahunarkama i celovitim žitaricama.

- To pomaže u regulisanju glukoze, snižavanju holesterola, a reč je i o hrani koja sadrži puno vitamina i minerala. Stvarno svima savetujem da pojedu barem 40 grama vlakana dnevno jer je to nivo kod kog vidimo znatno smanjenje glukoze, holesterola i sličnog - napomenula je.

Ne puši

- Gotovo svi srčani udari koje sam videla kod mladih žena dogodili su se osobama koje puše - ističe Harkin.

Pazi da ne prekida noćni san

Harkin je majka troje dece, ali ipak veoma vodi računa da svake noći odspava barem sedam do devet sati u komadu.

Spavanje
foto: Shutterstock

- Studije su zaista pokazale da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - dodala je.

Ne ignoriše bol u grudima

Harkin kaže da nikada ne bi ignorisala bol u grudima, ako bi uopšte došlo do toga.

bol u grudima
foto: profimedia

- Šokantna količina srčanih udara dogodi se kod ljudi koji bi se prema tradicionalnim kriterijumima smatrali grupom sa niskim rizikom - akcentovala je.

Ne preskače fizičku aktivnost

Fizička neaktivnost jedan je od najvećih faktora rizika za srčane bolesti, tako da Harkin ne preskače vežbanje čak ni kada je umorna ili ima previše obaveza.

vežbanje, trening, vežba
foto: Profimedia

- Čak i 10 minuta šetnje je bolje nego ništa i koristi zdravlju vašeg srca. Zato nemojte da vam vreme bude izgovor za izostanak aktivnosti. Kada bih svima mogla da prepišem jednu stvar, to bi bilo vežbanje - ističe ova lekarka.

Stručnjaci preporučuju odraslim osobama dva i po sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno ili 75 minuta energičnog vežbanja.

(Kurir.rs/Ženablic)

Bonus video:

03:10

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja