VEĆINA LJUDI NA POGREŠNOM MESTU ČUVA ULJE! Uvek ga držimo OVDE, a ne bi trebalo! Može da utiče na ZDRAVLJE: Da li i vi to radite?
Ako često koristite ulje u kuhinji, velika je šansa da imate flašu odmah pored šporeta. Iako je to mesto pogodno za brz pristup, pitanje je da li držanje ulja pored šporeta može brže da ga pokvari. Da li je u redu držati ulje pored šporeta?
- Toplota bi potencijalno mogla da oksidira ulje, a oksidacija je strašno štetna, ali osim ako ulje ne držite tačno iznad ploče za kuvanje jer se tamo toplota diže, govorimo o možda razlici od 5 ili 10 stepeni. Neće biti dovoljno da se ulje značajno skrati, ali to ne znači da je to najbolje mesto za njegovo čuvanje - kaže Kejt Šanahan, američka lekarka. Pravilno skladištenje je na kraju način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuvanje kao što je maslinovo ulje.
- Najbolje je pronaći hladno, tamno mesto jer kiseonik, svetlost i toplota najbrže razgrađuju ulje. Zbog toga je najbolje čuvati ulje u ostavi – savetuje Džim Sevidž, kalifornijski proizvođač organskog ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Izbegavajte oksidaciju ovim uljima za kuvanje
Bilo da odlučite da držite ulje pored šporeta ili u ostavi, Šanahan kaže da možete izbeći oksidaciju tako što ćete eliminisati ulja koja najlakše oksidiraju.
- Ima ih osam, pa ih zovem 'omraženih 8' da svima pomognem da upamte - kaže ona, napominjući da toksikolozi, koji ovih osam ulja testiraju na probleme sa oksidacijom, kažu da ih ne treba koristiti za kuvanje.
Nezdrava ulja koja treba izbegavati:
- Kukuruzno ulje
- Ulje od repice,
- Ulje od uljane repice
- Ulje od semena pamuka
- Sojino ulje
- Suncokretovo ulje (loše za ponovljeno prženje)
- Suncokretovo ulje
- Ulje semenki grožđa
- Ulje od pirinčanih mekinja
Zdravija ulja, s druge strane, obično se dobijaju iz većih orašastih plodova ili semenki, tako da zahtevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene koristi.
Umesto toga preporučuje se upotreba zdravija ulja, a ovo su neke od najboljih opcija:
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Kokosovo ulje
- Ulje avokada
- Susamovo ulje
- Laneno ulje
- Bademovo ulje
- Orahovo ulje
- Ulja od kikirikija
Ako ste se ikada zabrinuli da će se ulje pored šporeta brže pokvariti, niste sasvim na pogrešnom putu. Čak i ako je izloženost toploti mala, ona je i dalje nepovoljan faktor, uz svetlost i kiseonik. Dakle, ako želite da produžite vek svog ulja za kuvanje i smanjite oksidaciju, najbolje je da ga držite u ormanu, prenosi MBG.
(Kurir.rs/24sata.hr)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ: SAD uvode sankcije NIS, razgovaraćemo i sa Rusima i sa Amerikancima! Studentima su ispunjeni svi zahtevi! Stanovi za mlade od 20 do 35 godina