DANAS JE NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI: Naučnici su TAČNO IZRAČUNALI , a evo šta ga UZROKUJE i zašto baš TREĆI PONEDELJAK u januaru
Foto: Shutterstock

BLUE MONDAY

DANAS JE NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI: Naučnici su TAČNO IZRAČUNALI , a evo šta ga UZROKUJE i zašto baš TREĆI PONEDELJAK u januaru

Žena -

Treći ponedeljak u januaru proglašen je najdepresivnijim danom u godini, a naziva se još i Blue Monday (Plavi ponedeljak). Na današnji dan počinju da se, opisuju stručnjaci, osećaju posledice duge zime, bankovni računi su prazni zbog svih troškova oko praznika, a isplata plate još nije na vidiku.

Prvi "najdepresivniji dan u godini" bio je 24. januar 2005, a pokretač je psiholog Klif Arnal sa Univerziteta u Kardifu, koji je matematički izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji, ali su nakon toga krenule optužbe da su rezultati objavljeni u medijima zapravo plaćeni PR i da je cela priča oko Blue Monday-a zapravo samo marketinški trik. Univerzitet se posle potpuno ogradio od Arnala, ali mnoge kolege iz struke kažu da njegova teorija ima smisla.

depresija, letovanje, more
foto: Shutterstock

Decembar je mesec pun druženja, slavlja, porodice, poklona, hrane, a mnogi se odlučuju i na razna putovanja i godišnje odmore. Osim toga, tu je i doček nove godine, za koji mnogi izdvoje veliku svotu novca. Iako sve to raduje u decembru, ni mesec dana kasnije osete se posledice - računi su prazni, neki ljudi naprave i dugove, ponovo počinju predavanja na fakultetima i bliže se ispitni rokovi, a gomilaju se i radni zadaci i poslovni sastanci kojih je u decembru ipak manje.

Još jedna stvar koja mnoge čini depresivnijima u januaru su novogodišnje odluke. Možda su ih doneli 1. januara i zapisali na papir, ali do današnjeg dana još se nisu pokrenuli ili, i ako jesu, već su posustali.

Online kupovina, Hangar, Springwel, Pasiflora, biljka, tinktura, depresija, anksioznost, nesanica
foto: Profimedia

Pre nekoliko godina Arnal je za "The Independent" rekao da njegove namere nikada nisu bile da učini ovaj ponedeljak negativnim, već da inspiriše ljude da se pokrenu i donesu neke velike životne odluke.

Ipak, nije sve tako crno. Arnal je izračunao i kada je najsrećniji dan u godini. Na primer, 2005. to je bio 24. juna, zatim 23. juna 2006, pa 20. juna 2007. itd. Pada otprilike između 21. i 24. juna. (Kurir.rs/ Večernji.hr)

Bonus video:

08:20

DEPRESIJA JE OPAKIJA NEGO ŠTO SE MISLI! Najčešće je psihičko oboljenje, ali ona pored toga uzrokuje MNOGE DRUGE BOLESTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track